A 2007-es szakértői vélemények szerint a napenergia beruházási költségei 2010-re 40%kal fognak csökkeni az egyre több beruházónak is köszönhetően.

Megegyezhet a napenergia ára a fosszilis tüzelőanyagokéval?

A 2007-es szakértői vélemények szerint a napenergia beruházási költségei 2010-re 40%kal fognak csökkeni az egyre több beruházónak is köszönhetően.

A brit Solarcentury még ennél is tovább ment, és azt állítja, hogy 2013-ra nemcsak, hogy olcsóbb, de versenyképes is lesz a napenergia a fosszilis tüzelőanyagokkal.

A vállalat előrejelzése szerint a brit otthonok számára 2013-ban a napenergiával generált villamosenergia is alternatíva lesz, hiszen megközelítheti, sőt, alá is mehet a nem megújuló villamosenergia árának. Több vélemény azonban azt állítja, hogy a költségcsökkenés feléről is csak 2020-ban beszélhetünk. A vállalat azzal érvel, hogy a napelemek csökkenő költségei ellenben a hagyományos elektromosság növekvő költségeivel hozzák létre a paritást. Valóban, decemberben a New Energy Finance felmérése szerint a szilícium ára, amely a napelem technológia kulcsfontosságú alapanyaga, jelentősen, 31,9%-kal csökkeni fog 2009-ben.

Több szakértő megegyezte, hogy a társaság kijelentése leginkább feltételezéseken alapul, mivel figyelembe kell venni az állam támogatását és ösztönzését is, és az olyan változó és jelentős értékeket, mint az olajár.

Ajánlott tartalom

Napelem: az energiatárolás egyszerű formáját hozza el egy új fejlesztés

Egy otthoni akkumulátoros rendszer segítségével sokkal rugalmasabbá válik az áram felhasználása.