A jégolvadástól megemelkedett Grönland

Az elmúlt év szokatlanul meleg időszakában a szokásosnál százmilliárd tonnával több jég olvadt el Grönland déli részén, és emiatt egyes helyeken húsz milliméterrel megemelkedett a sziget alapkőzete.

A Greenland GPS Network elnevezésű kutatás során a szakemberek mintegy ötven GPS állomást telepítettek Grönland partjai mentén 2007 és 2009 között: azt figyelték, hogy a sziget alapkőzete miként reagál az olvadó jégtakaróra. A szakemberek a Föld természetes rugalmasságára építve mérték le a jég súlyát. Az Északi-sarkvidéken végzett korábbi kutatások ugyanis már bebizonyították, hogy a jég lenyomja a felszíni réteg alatti kőzetet, majd amikor a jégtakaró elolvad, az megemelkedik. Minden évben, amikor a grönlandi jégtakaró olvad, az ágykőzet megemelkedik – magyarázta Michael Bevis, az Ohiói Állami Egyetem földtudományi szakának professzora. Tavaly a szakemberek által rendellenesen melegnek ítélt környezeti feltételek között plusz 100 millió tonnányi jég olvadt el a sziget déli részén. A dél-grönlandi jégolvadás forrópontjaihoz legközelebb fekvő GPS állomások mérték a legnagyobb mértékű, nem kevesebb mint 20 milliméteres alapkőzet-emelkedést öt hónap alatt. Még a térségtől jóval messzebb fekvő állomásoknál is legkevesebb 5 milliméteres emelkedést mértek a szóban forgó időszakban. A Grönland északi részén kihelyezett állomások ellenben szinte egyáltalán nem mozdultak.

Bevis az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) őszi találkozóján ismertette az eredményeket, és elmagyarázta azok klímaváltozásra gyakorolt hatását. „A megnövekedett olvadás és az alapkőzet-emelkedés hatására a tengerszint is erősebben fog emelkedni. Az alapkőzet emelkedésében tapasztalt rendellenesség összhangban van a szokásosnál több olvadási napok 2010-es térképével. Azokon a területeken volt az emelkedés mértéke a legmagasabb, ahol tavaly sok olvadási napot mértek a szokásoson felül” – idézte a szakembert a ScienceDaily.

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.