A hetedik magyar-francia környezetvédelmi hónapot nyitotta meg kedden Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és René Roudaut, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete a budapesti Francia Intézetben.

Magyar-francia környezetvédelmi hónap indult Budapesten

A hetedik magyar-francia környezetvédelmi hónapot nyitotta meg kedden Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és René Roudaut, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete a budapesti Francia Intézetben.

A zöldtárca és a francia nagykövetség közös programsorozatában a két ország előadói vesznek részt, akik egyebek mellett a gazdasági válság környezetvédelemre gyakorolt hatásairól, a vízgazdálkodásról, valamint a környezetvédelem és az egészség kapcsolatáról szólnak.

René Roudaut nyitóbeszédében hangsúlyozta: a rendezvény célja a nagy környezetvédelmi kérdések bemutatása, ezen keresztül pedig annak megértetése, hogy az emberiség számára csak egy Föld áll rendelkezésre, amelyet tönkretétele esetén nem lehet lecserélni.

A budapesti francia nagykövet többek között arról is szólt, hogy a kvantitatív gazdasági mutatók helyett fontos lenne kialakítani egy a jólét kritériumait hatékonyabban kifejező teljesítménymérőt. A jelenlegi módszerek ugyanis a legtöbb esetben figyelmen kívül hagyják az egészség, vagy a környezetvédelem szempontjait, így akár egy közúti baleset, vagy egy erdőkárosítás is a gazdaság – statisztikailag mért – növekedését mutathatja – fejtette ki a diplomata.

Szabó Imre szerint a két ország közötti stratégiai kapcsolatokban kiemelt szerepe van a környezetvédelemnek. Magyarország és Franciaország érdekei emellett egybeesnek az energiapolitika és az éghajlatváltozás elleni küzdelem területén is – fűzte hozzá a tárcavezető.  A miniszter rámutatott: a víz stratégiai kincsnek számít a 21. században, ezért Magyarországnak “óvni és becsülni” kell vízvagyonát.

Az ország jelenleg még kitűnő vízügyi adottságokkal rendelkezik, a felszín alatti és feletti vizei alapján igazi nagyhatalomnak számít. A bőség zavarában azonban nem szabad megfeledkezni a mai pazarló szokások átalakításáról – hívta fel a figyelmet Szabó Imre.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.