Úszó napelemek

Egy aprócska olasz tóban úszkál annak a napelem-rendszernek a prototípusa, amelyet a Firenzei Tudományegyetem mérnökei fejlesztettek ki.

Az „úszó naperőmű” követi a Nap mozgását, és az első ilyen konstrukció a világon, mondja Marco Rosa-Clot, a projekt vezetője, írja az ipon.hu. A „hagyományos”, épületeken vagy nagy mezőkön elhelyezett napelemek egyik örök problémája, hogy nagy területeket foglalnak el, amelyek másképp is hasznosíthatóak lehetnének (pl. mezőgazdasági termelésre). A másik gondot a túlmelegedés miatti energiaveszteségek jelentik. Az olasz kutatók azt ígérik, hogy fejlesztésük mindkét problémára megoldást kínál. A Floating Tracking Coolig Concentrator (FTCC, lebegő-követő-hűtő rendszer) kifejezetten a mesterséges víztározók és bányatavak másra nem használt vízfelületét kívánja kiaknázni. A víz alacsony hőmérsékleten tartja a rendszert, a tükrök pedig követik a Nap mozgását, így maximális napfényellátást biztosítanak a paneleknek bármely napszakban. A napelemek és az azokat körülvevő tükrök egy lehorgonyzott, tutajszerű szerkezetre vannak erősítve.

A prototípus eredményei nagyon bíztatóak, mondja Rosa-Clot. A kisméretű rendszer 30 kilowattos teljesítménnyel működik. A rendszer ára telepítési költséggel együtt 1600 euró körül van kilowattonként, így a prototípus 48 ezer euróba kerülne a piacon, ami körülbelül 20 százalékkal olcsóbb a szárazföldi installációknál, mondják a fejlesztők. A kutatók elmondták, hogy Szicíliában például 75 négyzetkilométernyi mesterséges tározó és tó található, és ha ennek csak tíz százalékára telepítenének úszó napelem-rendszereket, már azzal is egy gigawattos teljesítményt lehetne elérni. Raniero Cazzaniga fejlesztőmérnök hozzátette, hogy míg egyesek szerint a szárazföldre telepített napelemek elrontják a táj képét, addig az úszó rendszer mindössze egy méterre emelkedik ki a tó síkjából, így csak közvetlenül a partról látható, egyébként szinte észrevétlen marad. A termék iránt már többen érdeklődtek Német-, Francia- és Olaszországból, egy dél-koreai cég pedig már meg is kezdte egy FTCC-technológiát alkalmazó rendszer megépítését. Az olasz Terra Moretti Csoport Livorno melletti borászatának egyik öntözőmedencéjébe telepítette az úszó napelemeket.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.