Meddig „él” egy napkollektor?

Az alternatív energiaforrások, így a napkollektorok felhasználása – szerencsére – hazánkban is terjed.

A berendezések népszerűségéhez nem csupán az elektromos áram egyre növekvő díjtételei, de a kormányzati támogatások is hozzájárulnak, írja az epitinfo.hu . Sok ingatlantulajdonos azonban még mindig némi kétkedéssel vág bele a beruházásnak, mert nem tudja pontosan, mennyi idő alatt térül majd meg, s mennyi lesz a felszerelendő napkollektor élettartama. Alábbi cikkünkben most e kérdéseket igyekszünk megválaszolni. A napkollektorok olyan szerkezetek, melyek a napsugárzás energiáját elnyelik, és hővé alakítják át, s ezt a hőt egy tároló-közegnek (folyadéknak) továbbítják. Alapvetően megkülönböztetünk síkkollektor és vákuumcsöves napkollektort. Ez utóbbinál a hőelnyelő lemezt (abszorbert) üvegcsövekbe helyezik, melyből a kiszippantják a levegőt, ezáltal annak belsejében vákuumot képeznek. Ez a típusú kollektor tehát több, egymás mellé helyezett vákuumcsőből áll. A másik típusú napkollektor a síkkollektor. Ezek a berendezések általában egyszeres üvegfedéssel készültek, a hő átadó-átvevő felülete sík, fekete lap. A háztartások döntő többségében síklektorokat alkalmaznak, elsősorban az egyszerű karbantartás és a jobb üzemidő miatt (akár napi 10 óra is lehet, míg a vákuumcsöves típusoknál 5-6 óra).

Korábbi videónk a napkollektorokról:

[media id=12 width=600 height=400]

Mint minden épületgépészeti berendezés, a napkollektorok bármely típusának élettartama nagyban függ az alkalmazott alapanyagok és gyártási technológiák minőségétől. Mivel a síkkollektorok hozzávetőlegesen két-három évtizede lelhetők fel a piacon, addig a vákuum-csöves típusok közel tíz éve, így az élettartam kérdésében a sík napkollektorok terén rendékezünk tapasztalatokkal. Ezek alapján pedig a síkkollketorok jól teljesítnek, hiszen több mint húsz évig alig csökken hatásfokuk. A vákuumcsöves típusoknál az élettartam attól is függ, hogy U-csöves, vagy hő-csöves („heat-pipe”) kialakítású típusról van-e szó. A szélsőséges hőmérsékletváltozások sajnos nem tesznek jót a hő-csöveknek, ennek megfelelően hozzávetőlegesen öt év után a napkollektor teljesítménye 5-10 %- kal csökkeni fog. Ma síkkolektorok és a vákuumcsöves kollektorok esetében is alapvető élettartam-csökkentő tényező a hőtároló- és közvetítő közeg, azaz a fagyálló folyadék (legtöbbször propilén-glikol) elhasználódása. Ez a folyadék speciális összetételű anyag, amely a tartós hőingadozás hatására megváltoztathatja kémiai összetételét. Előfordulhat, hogy a fagyálló folyadék kémhatása a savas felé tolódhat el. Ennek következtében megtámadja a csöveket, egyes berendezés-részeket maga a folyadék korrodálhatja.

Természetesen a korróziós a folyamat viszonnyal ritkán, vagy több év(tized) múltán következik be. Főként azoknál a kollektoros rendszereknél fordulhat elő, amelyet nem használnak folyamatosan, ritkán üzemelnek be, vagy a kollektorhoz kacsolódó berendezések mérete, típusa nem megfelelő (pl.: a puffer tartályé, vagy a vezetékeké). A nem szakszerű kivitelezés is lehet a hosszú élettartam gátja. Bár az egyes gyártók mindig megjelölik az ajánlott fagyálló folyadék pontos típusát, ha a kivitelező vagy a tulajdonos – spórolás okán – nem a jó folyadékot választja, vagy netán hígítja azt, a napkollektor sokkal hamarabb megy majd tönkre, illetve veszít teljesítményéből.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.

Nincs hozzászólás

  1. Számtalan összehasonlítás is igazolja, hogy a vákumcsöves nem jobb a síknál, azaz egyáltalán nem termel többet mint a sík, még a téli időszakban se, sőt ellenkezőleg a többlet teljesítmény éppen a nyári hónapokban jellemző amikor úgyis “kidobásra” kerül az összegyűjtött hő nagyobb része, hisz nincs mit melegíteni augusztusban… Az előállítása és az ára viszont jóval nagyobb. Ezt a gyártók a síkkolertorra rakott pár száz százalékos haszonnal próbálják kiegyenlíteni, de az élettartam miatt még így se ajánlható. Ha meg azt gondolnánk, hogy a gyáritól 5-8%-ban kevesebbet adó síkkolektort nem lehet “összeszegelni” otthon, tizedéért mint amit a boltban elkérnek, hát akkor tévednek.

  2. vkacinak,
    számtalan másik összehasonlítás meg igazolja, hogy jobb. Ez hit vita. Egyszerűen ilyen kijelentéseket nem szabadna tenni, butaság.
    Az az gyárival összehasonlítva 5-8%-al kisebb teljesítményű kollektor tizedébe kerül mondat meg egy gyöngyszem. Hát mit mondjak. Elgondoltam, ahogy a könyvelőm összedobja a napkollektorát.

    A cikkhez.
    Hogy van ez, hogy a síkkollektor napi 10 óra, a vákuumcsöves meg napi 5-6 óra? A vákuumcsövesre 5 óra elteltével nem süt a nap?

    Egy ilyen cikkhez én sem adnám a nevem, mint ahogy az írója sem adta.
    Hogy lehet egy ilyen cikket leközölni? Milyen fórum ez?