Kína fogyasztja a legtöbb energiát a világon

Kína befolyása a fejlődő országokban mára már nagyobb, mint az Egyesült Államoknak.

A növekvő kínai befolyás oka, hogy kevésbé támasztanak politikai elvárásokat, mint az amerikaiak, viszont hajlandóak a gazdasági együttműködésre. Kína egyre inkább beleszól a világpolitikai folyamatokba is, míg korábban csak a vádakra reagált. Salát Gergely, az ELTE Távol-Kelet Intézetének adjunktusa rámutat arra, hogy Kína mindig is jelentős hatalom volt, a megerősödése nem új keletű. Az 1800-as évek elején például a GDP 30%-át adta. Saját területén belül pedig Kína mindig is nagyhatalom volt, hozzá igazodott Korea, Japán és a délkelet-ázsiai államok is. Napjainkban, Kína a kutatási tevékenységet tekintve a világ országainak rangsorában a 14. helyről a 2. helyre lépett.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő műsorának vendége, Szunomár Ágnes az MTA Világgazdasági Intézetet munkatársa szerint a tévhitekkel ellentétben, nem kell tartanunk Kína túlnépesedésétől mivel a népesség 2025-ös tetőzése után gyors csökkenésre számíthatunk. A jövőben Kína lesz az Európai Unió legnagyobb kereskedelmi partnere. Az Unió és Kína között egy baráti-stratégiai viszony ellenére azonban a kínaiak az Uniót nem tekintik igazi nagyhatalomnak. Ezzel párhuzamosan Kína elveti azt a hatalmi egypólusúságot, amit az Egyesült Államok képvisel. A kínaiak a nagyhatalmakkal ellentétben mindig hibrid államformákat hoztak létre, amelyeknek titka, hogy csak azokat az elveket veszik, amelyek számukra szimpatikusak.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.