A Pannunion-csoport az elmúlt három év mindegyikében 10 százaléknál nagyobb árbevétel növekedést ért el, ezt a dinamikát a jövőben is tartani szeretné, így a következő évben is kétszámjegyű, százalékban mért növekedést tervez - nyilatkozta Szabó Balázs, a Pannunion vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön.

Pannunion: kétszámjegyű növekedés várható jövőre

A Pannunion-csoport az elmúlt három év mindegyikében 10 százaléknál nagyobb árbevétel növekedést ért el, ezt a dinamikát a jövőben is tartani szeretné, így a következő évben is kétszámjegyű, százalékban mért növekedést tervez – nyilatkozta Szabó Balázs, a Pannunion vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön.

A csomagolóanyag iparban tevékenykedő társaság nyilvános részvényértékesítése hétfőn indult, és a sikeresen záruló jegyzés után a cég teljes részvénycsomagját bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére.

A társaság Magyarországon kívül Romániában, Szerbiában és Ukrajnában van jelen, és stratégiai célja a további regionális terjeszkedés. A vezérigazgató reményei szerint ez a következő három évben meg is valósul, de konkrét célországot egyelőre nem említett. Kifejtette, hogy a műanyagipar illetve a csomagolóanyag-szektor növekedése a statisztikai adatok alapján 4-8 százalékponttal magasabb a GDP-növekedésnél, és várhatóan ez a trend a következő években is változatlan lesz.

A cég stratégiájában kiemelt szerepet kap a minőségi követelményeknek való megfelelés, ennek érdekében az elmúlt két évben jelentős beruházásokat hajtottak végre. Erre a következő időszakban is kiemelt figyelmet fordítanak, elsősorban a hosszan eltartható élelmiszerek csomagolóanyagainál.

Lőrincz Benedek, a részvényértékesítést szervező Buda-Cash Brókerház Zrt. befektetési igazgatója szerint mérföldkőnek tekinthető a Pannunion megjelenése a tőzsdén, mivel egy magánkézben lévő, magyar menedzsmenttel rendelkező, termelő vállalatról van szó, amely közép-kelet-európai vezető szerepre tör, és ilyenből nem sok van a magyar tőzsdén. A Pannunion egy klasszikus mid-cap (közepes kapitalizációjú) társaság, nem spekulatív papír, hanem olyan, amelybe véleménye szerint a kisbefektetőknek és a hazai intézményi befektetőknek érdemes hosszabb távon befektetni, és a társaság nyereségességéből, növekedéséből profitálni.

A befektetési igazgató közölte, hogy a jegyzés eddigi tapasztalatai szerint komoly érdeklődés van a papír iránt, és reméli, hogy a teljes felkínált mennyiséget lejegyzik a befektetők.

Gyimóthy Dénes, a Pannunionban jelenleg főtulajdonos PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának tagja, egyben megbízott vezér- és gazdasági igazgatója elmondta: bármekkora részt jegyeznek is le a befektetők, az értékesítést sikeresnek fogják ítélni, és kérvényezik a PannUnion részvények bevezetését a Budapesti Értéktőzsdére, várhatóan az “A” kategóriába.

Kifejtette, hogy a Pannunion intenzív beruházásokat hajtott végre, ami miatt jelentősen eladósodott. A következő három év célja az adósságok csökkentése, ezért osztalékfizetést egyelőre nem terveznek. Az adósság visszafizetését a beruházások termelésbe állítása garantálhatja. A cég nem zárkózik el újabb zöldmezős beruházástól sem, sőt új stratégiai partner bevonásától sem, ez utóbbit éppen a tőzsdei jelenlét segítheti elő. Gyimóthy Dénes szerint a beruházásokról, terjeszkedésről szóló hírek hozhatnak árfolyammozgást a papírban, osztalékfizetési tervet pedig a későbbiekben 3-5 éves távlatban fognak meghatározni.

A Pannunion 97 százalékos főtulajdonosa a szintén tőzsdén jegyzett PannEnergy – korábban Pannonplast – amely a meglévő részesedésének csaknem 49 százalékát értékesíti. A maradék 3 százalék magánszemélyek tulajdonában van. A PannEnergy minimum 1,5 millió és maximum 13,2 millió darab Pannunion részvényt kíván értékesíteni a cég 2,65 milliárd forint jegyzett tőkéjét alkotó, összesen 26,95 millió darab törzsrészvényből.

A befektetők a 100 forintos névértékű részvényeket 250 forintos kibocsátási áron jegyezhetik le. A szeptember 8-án indult jegyzés várhatóan szeptember 19-ig tart. A részvényjegyzés vezető forgalmazója a Buda-Cash Brókerház Zrt.

Minimális jegyzés esetén 375 millió forinthoz, maximális jegyzés esetén pedig 3,3 milliárd forinthoz juthat a jelenlegi főtulajdonos, a PannErgy. Ezt az összeget a tulajdonos a már korábban meghirdetett, 2007-es koncepciója alapján, a geotermikus energia feltárására és hasznosítására épülő új stratégiájának megvalósításához használja majd fel.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.