Konferencia a környezettudatos építészetről Budapesten

Város a fenntarthatóság felé címmel kétnapos nemzetközi építészeti, urbanisztikai konferencia kezdődött kedden magyar és külföldi szakemberek részvételével a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (Hungary Green Building Council) szervezésében.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Nagy Ervin országos főépítész rámutatott arra, hogy a környezettudatos építészet nem újdonság, több ezer éves múlttal rendelkezik. Örömét fejezte ki amiatt, hogy az építész szakmában a színes látókörű, széles publicitással rendelkező környezettudatos szemlélet kezd általánossá válni. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület elnöke a szervezetek összefogásának fontosságát hangsúlyozta és kiemelte: a legfőbb cél az, hogy a piac szereplői minél szélesebb körben összefogjanak. “Az egyik legfontosabb üzenet, hogy a környezettudatos szemlélet nem egy drágább megoldás. Egyszerűen arról van csak szó, hogy más eszközöket és eljárásokat kell használni” – mutatott rá.

Az eseményen a Magyar Építész Kamara és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület vezetői aláírták a két szervezet közötti stratégiai partnerségi megállapodását. Az együttműködés célja a közös fellépés a környezettudatos építészeti tervezés, a településtervezés, a jogszabály-véleményezés és a kapcsolódó szakmai és oktatási programok terén. Mindkét szervezet fontosnak tartja, hogy az építész társadalom minél szélesebb rétegei ismerjék meg a környezettudatos tervezés elméleti és gyakorlati kérdéseit, amelynek megvalósítására az együttműködés keretein belül további lehetőségek nyílhatnak. Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke hangsúlyozta: a kamara rendkívül nagyra értékeli azt a munkát, amelyet az elmúlt időszakban az egyesület végzett és azt a szakértelmet, amelyet felhalmozott.

Az egyesületnél folyó szakmai munka egyik kiemelt célja platformot teremteni a magyar és nemzetközi szakmai diskurzusra. Ennek a szerepvállalásnak az egyik kiemelt eseménye a kedden kezdődött konferencia, amely magyar és külföldi példákon keresztül nyújt betekintést a környezettudatos városépítés folyamatába, a green city modell megvalósítási lehetőségeit, műszaki, gazdasági, tudományos, és egyéb aspektusait vizsgálva. Stellan Fryxell svéd építész, várostervező az Európa egyik legfenntarthatóbb városrészeként emlegetett stockholmi Hammerby Sjöstadtot is bemutatta. A szakember előadásában kitért arra, hogyan kell lokálisan megtalálni a helyes válaszokat és eszközöket. A projekt sikerét bizonyítja, hogy mára ez a terület Stockholm egyik leglátogatottabb szakmai látványossága lett.

A konferencia első napján Dominika Czerwinska, a GBC Europe Regional Network vezetője betekintést nyújtott abba a munkába, amelyet a green building councilok végeznek a környezettudatos építésért, városépítésért. Bemutattak minősített magyar zöld épületeket, valamint a Fenntartható Energia Akció Program (SEAP) részleteit ismertette Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Társaság ügyvezetője. Ludvig László, a Siemens divízióvezetője a Smart City fogalomkörét mutatta be: hogyan lehet összekapcsolni a különböző városi funkciókat és hogyan lehet egy intelligens rendszerrel a város hatékonyságát növelni, miközben csökken a szén-dioxid-kibocsátás és javul a város élhetősége. A második napon budapesti minősített épületeket látogatnak meg az esemény résztvevői. A Magyar Környezettudatos Építés Egyesület 2009-ben alakult és a környezettudatos építészeti tervezés, kivitelezés és üzemeltetés megismertetésén és gyakorlatban történő meghonosításán dolgozik. Tagjai révén létrehozott egy egyedülálló hazai zöld közösséget. Az egyesület a World Green Building Council nemzetközi szervezet tagja, kapcsolatokat ápol számos magyarországi és nemzetközi szakmai társszervezettel is.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.