A szélerőművek melegebbé teszik a helyi időjárást

Texasi tudósok szerint a szélerőművek megváltoztatják a helyi időjárási viszonyokat, megemelik a földközeli éjszakai hőmérsékletet. Műholdas adatokat használtak felfedezésük bizonyítására. Az adatokból kiderült, hogy a szélerőművek környékén melegebb van, mint a környező területeken.

Az erről szóló tanulmányt a Nature Climate Change lapban publikálták, az eredmények egy 2010-es kisebb tanulmány adatait bizonyították, írja az index.hu. A tudósok azt gondolják, hogy a turbinák lenyomják a meleg levegőt a talaj felé. A kutatást Texasban végezték, ahol nagyon sok szélerőművet telepítettek a kétezres évek közepén. 2003-ban még csak 111 szélerőmű volt az amerikai államban, hat évvel később már 2325. Azóta az egész régióban emelkedett a hőmérséklet, de a szélerőművek környékén a leginkább. A kutatók már okokat is kerestek, mint például az élővilágban történt változások, de ezek túl kicsik voltak ahhoz, hogy jelentős változást okozzanak a hőmérsékletben.

Ajánlott tartalom

Napelem: az energiatárolás egyszerű formáját hozza el egy új fejlesztés

Egy otthoni akkumulátoros rendszer segítségével sokkal rugalmasabbá válik az áram felhasználása.

Nincs hozzászólás

  1. Szerintem meg tul sok az olajerdekeltseg Texasban. Hasonlo problemakrol hallottunk mar pl. “a madarak megijednek tole” ” rontja a varoskepet” (a pusztaban). Meg fogjuk erni hogy a globalis felmelegedest is raverik a szeleromuvekre.