Földalatti park Manhattanben

2009 nyarán New Yorkban megnyílt a látogatók előtt egy park, a High Line, amelyet egy régi magasvasúti vonalon alakítottak ki két emeletnyi magasban. Jelenleg előkészületek folynak egy földalatti parknak a létrehozására,a Williamsburg Trolley Terminal helyén. (Aiolus News)

A remízt, amelyet 1948 óta nem használnak, egy 6 ezer négyzetméteres területet foglal el a Delancey Street alatt, régebben illegális bevándorlók lakták. A terv két fiatal mérnök fejében született meg. James Ramsey a Nasa-nál dolgozott korábban, Dan Barasch pedig a Google-nál. Ahhoz, hogy a város, a lakók és a finanszírozók meggyőződhessenek a Delancey Underground-nak elnevezett terv megvalósíthatóságáról, áprilisig fel kell építeniük a remiz egy részében a park kicsinyített mását. Ám ehhez 100 ezer dollárra volt szükségük. Február végén tették fel felhívásukat az internetre és igen kellemes meglepetésükre, az összeg alig több, mint egy hét alatt összegyűlt. Most dolgoznak a kicsinyített máson és tesztelik a technológiát. Tervük szerint a növények és a virágok életben tartását a napfény biztosítja optikai rostokkal védett kábeleken keresztül, ami lehetővé teszi a fotoszintézishez szükséges fény lejutását, viszont kiszűri a káros UV- sugarakat. És a park teljes megvalósítását biztosító összeget kell összeszedniük. A tapasztalataik alapján és mert a hely tulajdonosának, a közlekedési cégnek és a polgároknak is tetszik az elképzelés, bizakodnak a teljes sikerben.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.