Braziliában csökken az erdőpusztulás

A Rió-i PUC ( Pontificio Universitá Cattolica) egyetem kutatói és a Climate Policy Initiative, nem kormányközi szervezet (CPI) szerint a politika jelentősen hozzájárulhat a brazíliai erdőpusztulás 50 %-os csökkentéséhez. (Aiolus News)

A politika szerepét az erdőpusztulás elleni harcban a PUC és a CPI által folytatott felmérés tette nyilvánvalóvá. Az Amazóniában 2005 és 2009 közötti periódusra vonatkozó összesített adatok azt mutatják, hogy a környezetvédelemért felelős kormányzati program (PPCDAM) következtében a felére csökkent az erdők pusztulása, s a kormánynak sikerült megakadályozni 62 000 km2 erdő elveszítését.„ A kutatások bizonyítják a kormányzat által meghirdetett politika hatékonyságát ezen a területen” jelentette ki Juliana Simoes a Környezetvédelmi Minisztérium erdőpusztulással foglalkozó főosztályának vezetője. Simoes szerint elterjedt nézet az erdőpusztulás csökkenését a mezőgazdaság termékek ára csökkenésének tulajdonítani és kevésbé a politikai ésszerűség megvalósításának.

Ez félrevezető lehet, mivel az elmúlt években a nyersanyagárak magas volta ellenére csökkent az erdők pusztulása. 2009-ben, a régióban az erdőpusztulás az elmúlt húsz év legalacsonyabb szintjét érte el és a 2004 évi adatokhoz képest 75%-al csökkent. A PPCDAM program lényegében 13 minisztérium együttműködését jelenti, beleértve mintegy 150 területi és földrendezési szakember akcióit, a monitoring rendszert, a környezeti ellenőrzést, előnyben részesítve a termelői és fenntartható tevékenységet. A terv rendelkezik egy műholdas monitoring rendszerrel is Amazónia figyelemmel kisérésére és képeket szállít az elmúlt évek fejlődéséről.

Ajánlott tartalom

A gigakamionok megjelenése környezeti károkkal járna

A hagyományos kamionoktól nagyobb és nehezebb gigakamionok megjelenése az európai utakon a vasúti árufuvarozási szektor versenyképességének csökkenése mellett negatív társadalmi és környezeti hatásokkal járna - vélekedik a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület egy készülő uniós irányelv-módosításra reagálva.