Ilyen kevés a Földön az ivóvíz

Megdöbbentően kevés a Föld ivóvíz-készlete. Egy számítógépes grafika segítségével mutatjuk be, milyen arányban található a Földön édesvíz – vagyis mindaz, amit megihatunk.

A képen a Föld 4-5 milliárd évvel későbbi képe látható, amikor már a Nap elpárologtatta a tengerek vizét és a légkör is eltűnik, írja a szeretlekmagyarorszag.hu. A kis kék gömb pedig azt jelenti, hogy ennyi lenne a Föld vízkészlete, ha összegyűjtenénk egy helyre. Ez a vízmennyiség ugyan a Föld felszínének 71%-át beborítja, de összegyűjtve mindössze ekkora gömb lenne. Ennek a vízgömbnek a sugara 700 km, ami a Hold sugarának mindössze a fele. A gömb majdnem akkora vízjégből álló égitestet lenne, mint amekkora a Plútó Charon nevű holdja. A következő képen pedig a még kisebb kék golyó azt jelenti, hogy az összes vízkészletből mindössze ennyi lenne az édesvíz, amit ivásra és öntözésre használhatnánk.

vízkészlet

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.