A burgonya illata jókedvre derít

A sütőben sütött burgonya illata jókedvre deríti és boldogabbá teszi az embert, mert előhívja a kellemes emlékeket – állítja dr. Avinash Kant, a kaliforniai Berkeley egyetem kutató professzora, aki társszerzője egy érdekes tanulmánynak, amelyről a Daily Mail című londoni lap ír. (Aiolus News)

A cikkből kiderül, hogy a professzor és kollégái egy olyan kísérletet végeztek, amelyben minden résztvevő kapott egy azonos fajtájú burgonyát, amely kb. egy órán át sült. Arra a kérdésre,hogy mire gondolnak a burgonya láttán és főleg az illatát érezve, a többség ugyanazt a választ adta: az illat felidézte bennük a gyermekkor boldog emlékeit, a nagyszülőket, a meghitt családi étkezéseket, esetleg egy gyertyafényes vacsorát. Az élelmiszerek illata és azok felismerése az agy egyik bonyolult funkciója, amelyet a tudomány csak nemrég kezdett megismerni. Ebben az esetben az illatot, amely sülés közben keletkezik, tudat alatt ismeri fel az emlékezetűnk – mondta a professzor. Arra azonban figyelmeztet, hogy az illat csak akkor aktiválja a kellemes emlékeket és akkor javítja a kedélyt, ha a sütés megfelelő, azaz viszonylag magas, kb. 130-140 fokon történik.

Ez az úgynevezett „Maillard-effektus” vagyis az a kémiai reakció a proteinek aminosavai és a cukrok között, amely szemmel láthatóan is megjelenik az adott étel elbarnulásában. Ez a reakció nem korlátozódik a burgonyára, végbemegy minden olyan élelmiszerben, kenyérben, tortában, amiben cukor van. A húsok közül a sertés tartalmaz bőven cukrokat, más húsoknál, ahol ezek hiányoznak, a szakácsok csalogatják elő a finom ízt és illatot azzal, hogy mézzel kenik be, vagy gyümölcsöt adnak hozzá. Jó példa erre a narancsos kacsa.Louis Camille Maillard (1878 – 1936) francia orvos volt, aki a sejtmetabolizmussal foglalkozott és azt tanulmányozta, hogy az aminosavak hogyan reagálnak a sejtekben lévő cukrokra. Mellesleg egy másik franciának, bizonyos Marcel Proustnak a mandulás sütemény illata olyan életenergiákat indított el, hogy egy tízkötetes regény lett belőle Az eltűnt idő nyomában címmel…

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.