Egy nyolc kínai városban elvégzett közvélemény-kutatás szerint a kínai lakosok 73 százaléka nem tartja biztonságosnak a kínai gyártású ételeket.
A sanghaji lakosok több mint 70 százaléka aggódik a Kínában gyártott élelmiszerek minősége miatt – derül ki a városi élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági intézet kutatásából. A kelet-kínai metropolisz lakosai főképp a húsféléket és tejtermékeket illetően bizalmatlanok, arányuk pedig nemhogy csökkent volna, de növekedést mutat. A felmérést Sanghajon kívül hét kínai városban végezte el az intézet, s ugyan összesen csupán négyezer embert kérdeztek meg, az eredmény jól mutatja az utóbbi hónapok élelmiszerbotrányait követő lakossági közérzetet. A kutatásból kiderül: a megkérdezett túlnyomó többsége, 73 százalék aggódik az élelmiszerminőség miatt, s csupán 6,7 százalék gondolja úgy, a hazai gyártású ételek egyre biztonságosabbak. A legtöbben nemcsak a gyártókat, hanem a kormányzati ellenőrzést is kritizálták annak erőtlensége, illetve az előírások ellen vétők büntetésének elégtelensége miatt.
A lakosok az élelmiszerbiztonságot illető információkhoz való hozzáférést is gyengének találták. Sokan annyira nem bíznak a kínai élelmiszerekben, hogy inkább a környező országokból hozatnak gyermekeik, csecsemőik, s idős hozzátartozóik számára ételt, még akkor is, ha az jóval drágább – derül ki a felmérésből. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia éves felmérése szerint az élelmiszerbiztonság a kínai lakosok egyik legnagyobb aggodalmainak egyike, azt az ingatlanárak, az infláció és a jövedelmi egyenlőtlenség után a lakosok a negyedik legnagyobb társadalmi gondként említik. Egy élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos áprilisi konferencián az ágazati szakemberek 200 millióra becsülték az évente szennyezett étel fogyasztása miatt megbetegedők számát az országban.