Biomassza két év alatt a gyorsan növő fából

Biomassza alapanyagként hasznosítható akár az ültetést követő két-három éven belül a rakéta sebességgel növő paulownia (császárfa).

Szinte hihetetlen, de három év alatt akár 15-20 méter magasra és 25-30 centiméter törzsátmérőre is megnő a császárfa, amelyet a Renexpón mutatott be az erdélyi Paulownai Eu. Hasonlattal élve a fák alumíniumának is nevezett fafajta könnyű, ugyanakkor nagy szilárdságú, s fűtőértéke is igen magas, írja az ujenergiak.hu. Két kilogramm tömegű paulownia fa 3680 kilokalória fűtőértékkel bír, vagyis akkora hő nyerhető belőle, mint egy liter dízelolajból. A forgalmazó szerint háromévente kitermelhető a fa, s újabb telepítés nélkül ismét meghajt. Azaz minden három évben ismét felhasználhatjuk biomasszaként. Miután szinte teljesen csomómentes, jól hasznosítható akár bútoralapanyagként, de akár gerendaként is eladható. Ha valaki üzemszerűen szeretné termeszteni a fát, úgy hektáronként hatszáz darabot érdemes ültetni, s mintegy háromezer euró befektetéssel háromévente harmincezer euró bevételre számíthat.

Ha pedig valaki már belevágott a paulownia termelésbe, akár gázosító üzemet is építhet hozzá, amely igen jól hasznosítja a fa energiatartalmát. Ilyen erőmű létesült például az Erdélyben található Hunyadon, amelynek teljesítménye 2 MW. Az ilyen erőművek jobban hasznosítják az energiát, mint a hagyományos égetéssel dolgozó erőművek, ráadásul negyven százalékkel kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki. Ugyanakkor a dioxinok és egyéb káros anyagok kibocsátása ezredrésze a hagyományos égetéses technológia esetén felszabaduló szennyezőanyagokénak. További előnyük ezeknek az erőműveknek, hogy akár 0,5 MW teljesítménnyel is gazdaságosan működtethetők.

Ajánlott tartalom

Akár ön is felszerelheti az új fejlesztésű napelemet

Egyszerűen telepíthető napelemeket mutattak be.