A klímaváltozás hatásai a borra

A nagy és hirtelen hőmérsékleti változások hatnak a szőlő érésére és megváltoztatják a bor alkoholtartalmát és organoleptikus (érzékszervekkel meghatározható) jellemzőit.

A Cenit Demeter spanyol kutatási program keretében a salamancai egyetem több partnerrel együttműködve tanulmányozza a klimatikus változásoknak a bor minőségét befolyásoló következményeit. (Aiolus News)
A bortermelőket, ugyanis, aggasztja a szőlő cukorkoncentrációjának az érés különböző szakaszaiban történő változása, ami meghatározza a bor alkoholtartalmát. Az is gondot okoz, hogy ugyancsak a hőmérsékleti változásoknak köszönhetően, egyre nehezebbé válik a karakteres borok termelése. A szakemberek szerint ebben a polifenolok játszanak szerepet. Ezeknek a száma és a típusa határozza meg a bor színét, érési folyamatát, stabilitását, zamatát. A klímaváltozások ezeknek a koncentrációját is negatívan befolyásolják.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.