Elkészült egy Aggtelek térségi természetvédelmi program

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) június végén befejezi európai uniós forrásból támogatott projektjét; a mintegy 270 millió forintos támogatást az élettelen természeti értékek, barlangok, földtani alapszelvények, földtani természetvédelmi értékeket képviselő bányák és az ezekhez kapcsolódó élővilág hatékony és korszerű megőrzésére, rehabilitációjára fordíthatta – tájékoztatta az ANP igazgatósága az MTI-t pénteken.

A program Bódvaszilason pénteken megtartott záró rendezvényén elhangzott: az ANP 268 millió 942 ezer forint európai uniós támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatával. A projekt 2010-ben kezdődött. A pénzből egyebek mellett az Esztramos hegy tornaszentandrási egykori vasércbányájában található barlangokhoz vezető vágatokat stabilizálták, a mádi Bomboly-bányában a denevéreknek biztosítottak védelmet, megvalósult a Világörökség részét képező Földvári-barlang, valamint a Rejtek-zsomboly természetvédelmi rekonstrukciója, továbbá a Rákóczi 2-es számú barlang természetvédelmi célú kiépítése. A projekt során öt új barlang tárult fel, közülük egyet méretei, képződményeinek gazdagsága és különlegessége miatt fokozott védettségre terjesztett fel az ANP.

Ajánlott tartalom

Ha megjavíttatjuk kevesebb hulladékot termelünk

Online felület, hogy a fogyasztók megtalálják a hozzájuk legközelebb eső javítóműhelyeket és a felújított cikkeket értékesítő üzleteket.