Számítógép hőtermeléséből nőtt ki a búza

Mike Schropp, egy nagy rajongója a számítógépeknek és azok szerelésének, megépített egy olyan gépet, mely búzafüvet képes csíráztatni amellett, hogy elfut rajta kétféle operációs rendszer.

Schropp eredetileg egy olyan számítógépet szeretett volna létrehozni, mellyel 5 éves fia belemerülhet a számítógépek rejtelmeibe, és egyúttal a természet folyamatairól is tanulhat. A Total Geekdom címet viselő blogján azt meséli, hogy egyáltalán nem konyít a botanikához, azonban felkeltette az érdeklődését az a tény, hogy a termőföld melegítésével elősegíthető a növények csíráztatása és termesztése. Ezért alaposabban utánajárt a dolgoknak, és előállt azzal az ötlettel, hogy az asztali számítógép által termelt hőt hasznosítsa növények eredményes termesztésére. A kiszemelt növény pedig a búzafű lett, mellyel egy kis zöldet kívánt csempészni a pincéjébe, ahová a gépet végül is helyezni kívánta.

búzafű

Az összegyűjtött információ alapján és néhány adományozott számítógépből a hobbigépész aztán összerakta a különleges számítógépet, amelyen futtathat Windows és Linux operációs rendszereket egyaránt, és a gép által termelt fölös hővel pedig búzafüvet nevelgethet. Az egész projekt mindössze 10 dollárjába (kb. 2400 forintjába) került, és érdekes alternatívát mutat az olyan kertészeknek, akik sajnálják a pénzt a különbejáratú fűtőszőnyegekre.

Ajánlott tartalom

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.