Geológiai túrával, barlanglátogatással, madárodú-készítéssel, kenutúrával, esti szentjánosbogár-sétával, krumplinappal, természetrajzi kiállítással, napközis táborral, gyógynövényes foglalkozással, éjszakai lepke-megfigyeléssel, csillaglessel és szekértúrával várja a látogatókat a tíz hazai nemzeti park a harmadik Nemzeti Parkok Hete alkalmából június 19-28. között

Gazdag programok a Nemzeti Parkok Hetében

Geológiai túrával, barlanglátogatással, madárodú-készítéssel, kenutúrával, esti szentjánosbogár-sétával, krumplinappal, természetrajzi kiállítással, napközis táborral, gyógynövényes foglalkozással, éjszakai lepke-megfigyeléssel, csillaglessel és szekértúrával várja a látogatókat a tíz hazai nemzeti park a harmadik Nemzeti Parkok Hete alkalmából június 19-28. között

A 19-i, pénteki nyitónapon szakmai rendezvényt tartanak Csopakon a Park Villában, amelynek témája – kapcsolódva a Magyar Turizmus Zrt. Kulturális Turizmus 2009 kampányévéhez – a kulturális örökség védelme és ökoturisztikai hasznosítása Magyarország védett természeti területein. A neves ökoturisztikai és kulturálisörökség-védelmi szakemberek egyebek mellett a hortobágyi és őrségi élő hagyományok, a bükki kőkultúra ökoturisztikai hasznosításának lehetőségeire, kérdéseire hívják fel a figyelmet előadásaikban, bemutatják a kulturális világörökségi helyszínek turizmusának helyzetét – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium az MTI-vel.

A központi rendezvény második napján Tihanyban – a Levendula Fesztiválhoz kapcsolódóan – a tíz hazai nemzeti park munkatársai játékos vetélkedőkkel, kreatív kézműves-kiállítással és vásárlási lehetőséggel várják az érdeklődőket. A látogatók információt kaphatnak a nemzeti parki bemutatóhelyekről és a természetvédelmi, ökoturisztikai programokról is.

Hétfőtől egész héten át számos vidéki és budapesti helyszínen szakvezetéses túrák, mérsékelt árú belépők, kedvezmények, extra programok várják azokat, akik szeretnék közvetlenül is megismerni Magyarország természeti és kulturális örökségét, vagy csak egy jó kirándulásra vágynak.  Az Aggteleki Nemzeti Parkban szakvezetéses túrán vehetnek részt az érdeklődők a keleméri Mohos-lápnál, s egész héten 50 százalékos kedvezmény várja a látogatókat a Baradla-barlang aggteleki rövidtúráján és a Vörös-tói barlangtúrán. A Balaton-felvidéki parkban a többi között kedvezménnyel járható végig a Szentgáli-kőlik barlang, a Bükki Nemzeti Parkban ősemberbarlang-körtúra várja a közönséget a Lillafüred környéki ősrégészeti szempontból jelentős barlangok felkereséséhez, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban pedig Hódító hód kenutúra szórakoztatja a vállalkozó kedvűeket a Vén Dunán.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park esti szentjánosbogár-sétát szervez az Alcsúti Arborétumban, a fertő-hansági park madármegfigyelésre invitálja a publikumot a Fertő szikes tavainál és a Nyirkai-Hanyban. A Hortobágyi Nemzeti Parkban a Hortobágy-halastavi tanösvények járhatók be, a kiskunsági terület tiszavirág-túrának ad teret a Mártélyi Tájvédelmi Körzetben. A Körös-Maros Nemzeti Parkban Barnabás Napi gyógynövényes foglalkozás, éjszakai lepke-megfigyelés és csillagles, az Őrségi Nemzeti Parkban szekéren történő szakvezetés és a Belső-Őrségbe, a Sárgaliliom tanösvényen vezető kirándulás mulattatja a résztvevőket. A részletes programkínálat, a helyszínek elérhetősége, illetve további információk a www.nemzetipark.gov.hu/mnph oldalon találhatók.

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.