Épülhet a biomassza-erőmű Szombathelyen?

A hatóság kiadta a Sárdi-ér utcába tervezett biomassza-erőmű építési engedélyét. A létesítés ellen több fórumon tiltakozó szentkirályiak szerint jogellenesen.

A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör a Szombathely közigazgatási területén, Szentkirály közelében megvalósítani tervezett biomassza-erőmű létesítése ellen több alkalommal is tiltakozott a megyeszékhely önkormányzatánál illetve az érintett hatóságoknál, írja a vasnepe.hu. A civil szervezet álláspontja szerint eddig több szabálytalanság is történt az ügyben. Úgy vélik, az erőművet engedélyező Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatósága az eljárása során többször ellentmondásba került önmagával és a vonatkozó jogszabályokkal. Eljárása során egyértelműen és sorozatosan valósított meg súlyos eljárási hibákat, illetve jogellenes módon adta ki az elvi építési engedélyt, majd ezt követően az építési engedélyt. – A Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság tudatában volt annak is – szögezi le Hegedüs Éva, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör elnöke -, hogy az eljárását a Vas Megyei Főügyészség vizsgálja, ennek ellenére a főügyészség döntését szándékosan megelőzve, korábbi nyilatkozatainak és eljárási cselekményének ellentmondva a napokban kiadta a Grenor Hungária Energetikai Kft. által a Sárdi-ér utcai ingatlanon megvalósítandó erőmű építési engedélyét.  A Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör az érintett lakóövezetben élők részletes tájékoztatására ismételten lakossági fórumot szervez a jövő héten csütörtökön (július 12-én) a zarkaházi Szily-kastélyba. Az este hat órakor kezdődő összejövetelre minden érdeklődőt várnak.

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás érkezik ismét, milliókra lehet pályázni!

Még ebben az újabb napelemes pályázat indul.

Nincs hozzászólás

  1. Szentgotthárdon tiltakoztak ellene és nem épült meg a bűzmű, most Szombathelyre tervezik ugyanezt!
    Mégis: Kinek az érdeke?
    Ha nem fogunk össze, ha nem emeljük fel a szavunkat, az orrunk alá büdösítenek!
    A tervezett erőmű kén-, nitrogén-, por- és korom-kibocsájtása, az erőművet fával ellátó kamionok által okozott zaj- és rezgésterhelés veszélyezteti Kámon és Herény, illetve a Derkovits- és az Oladi-lakótelep több ezer lakójának és gyermekeinek az életét! Az erőmű monoton zúgása adja majd (éjjel és nappal) mindennapjaink “háttérzenéjét”. A lakások, az ingatlanok elértéktelenednek, Herényi Virágutat belepi a szennyezett por.
    Felmerül a kérdés:
    Milyen okból és kiknek éri meg a biomassza erőmű városrészünkre erőltetése, lakóövezetek közvetlen közelébe telepítése?
    A kedvezőtlen környezeti hatások legalább 2ezer kisgyermeket, általános vagy középiskolás tanulót is közvetlenül érintenek.
    A fentiek alapján követeljük, hogy a város vezetése álljon el a Vízöntő utcába tervezett erőmű létesítésétől!
    Hagyjon fel azzal, hogy a lakosság háta mögött, a választópolgárok tájékoztatását mellőzve, veszélybe sodorja egészségünket és gyermekeink nyugodt fejlődésének körülményeit!
    Kérjük a lakosságot tiltakozzon, hogy a közgyűlés vegye le a napirendről ezt az embertelen, környezetszennyező beruházást és a pénzt fordítsák a város útjainak, szociális problémáinak a megoldására, gyermekeink életkörülményeinek, étkeztetésének és taníttatásának a javítására!