Mégsem lesz olyan zöld a londoni olimpia?

Két évvel ezelőtt a Londoni Olimpiai Bizottság (LOCOG) nagy bejelentést tett: „2012-ben a világ eddigi legzöldebb olimpiáját rendezi meg London!

“Nos, úgy tűnik, ez nem így lesz. 2010-ben a hírverések még egy szén-dioxid-mentes, a fenntartható fejlődést minden szempontból figyelembe vevő rendezésről beszéltek, viszont ahogy közeledünk a kezdéshez, napról-napra egyre több szög bújik ki abból a bizonyos zsákból, írja a hg.hu. Ha bolygónk összes lakója angol életvitel szerint élne, a fenntartásunkhoz igényelt erőforrások előállításához legalább két, a Földhöz hasonló bolygóra lenne még szükségünk. Ez jól modellezi a jelenlegi angol társadalom felélő magatartását. Bár az utóbbi években egyre több kisebb-nagyobb program indult ennek megváltoztatására, a tervezett új ökovárosoktól a fenntartható településeket osztályozó Forum for the Future helyi megtelepedéséig, átfogó változás egyelőre nem látszik. Erre épp az olimpia kínált új lehetőséget. A „fenntarthatatlan játékok” elkerülésére ezért olyan olimpiai tervvel áltak elő Angliában, amely előírja a víz újrahasznosításának módszereit, a fővárosban amúgy is magas szén-dioxid-szint csökkentésének mértékét, valamint olyan, épületzöldítéssel kapcsolatos intézkedéseket, mint a nyersanyagbeszerzés 25%-ban újrahasznosított forrásokból. Sajnos azonban minél közelebb érünk a játékokhoz, annál távolabb kerülünk ezektől a céloktól. Így lehet, hogy mára már csak az ökológiai lábnyom szűkebbre vétele maradt az egyetlen reális célkitűzés.

londoni olimpia
A londoni olimpia egyik fő szponzoraként is ismert EDF Energy vállalat – külön az olimpiai felhasználásra – papíron 24 MW energiát állít elő olyan megújuló energiaforrásokból, mint például a szélenergia. A cég közreműködésével tervezett Olimpiai Parkot olyan biomassza felhasználású hűtő-fűtő rendszerrel szerelték fel, amely az eredeti tervek szerint jócskán csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A probléma mindössze annyi, hogy senki sem tudja, az adott időintervallumban mennyi energiát fogyasztanak majd a játékok. A legóvatosabb becslések szerint London átlagos, évi szén-dioxid-kibocsátásának mintegy 19%-a (3,4 millió tonna) termelődik csak az olimpia alatt.

London olimpiai park

A Londoni Olimpiai Park képekben
Ahhoz, hogy környezetkímélő épületek készülhessenek, valamennyire mindenképp szennyeződik a levegő. Az újrahasznosított építőanyagok előállítása során ugyanis a keletkező melléktermékek mintegy 90%-a szén-dioxid, vagyis a fenntartható fejlődés irányelveinek betartása és betartatása nem feltétlen egyezik meg a teljeskörű környezetvédelmi elvekkel. Az egyik legnagyobb gondot az építési projektek költsége, a másik nagy PR-baklövést az érmek előállítása jelenti. Nem titkolt tény, hogy a kb. 4700 olimpiai érem elkészítéséhez az amerikai Utah-ban, valamint Mongóliában kibányászott mintegy 8 tonna nemesfémet használnak fel. Ez a szám még úgy is hatalmas, hogy nem csak az olimpia, hanem a paralimpia érmeit is tartalmazza. Az alapanyagul szolgáló arany, ezüst, bronz és egyéb ötvözőanyagok egyébként a Rio Tinto brit-ausztrál bányaipari vállalat kezelése alatt kerülnek felszínre. A cég azon túl, hogy levegőre és vízbázisra is veszélyes – sőt, szennyező (!) – munkát végez, munkásaival sem ápol mindig felhőtlen kapcsolatot. Ezektől független a világ egyik legnagyobb bányavállalata, így nem véletlen, hogy az idei olimpia harmadik szintű – azaz nem anyagi, hanem szolgáltatásbeli hozzájárulást nyújtó – szponzora, amely amúgy már rendelkezik hasonló tapasztalatokkal (a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett téli olimpián is ez a cég volt felelős az érmek alapanyagáért).

londoni olimpia

Mindezek mellett már eltörpül, hogy a direkt ebből a célból készült szén-monoxid-mentes olimpiai láng mennyi kerozint “használt el” magánrepülős útjai során. Egy olimpia megrendezése természetesen hatalmas közlekedési káosszal jár. Több ezer ember repül egyidőben Londonba, amely egy újabb vesztes csatát jelent a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Az első becsült értékek szerint ez mintegy 700 000 tonna káros anyag kibocsátását jelenti, amely megegyezik kb. 150 000 New York-London menettérti repülőjárat emissziós értékével. A játékok a helyi tömegközlekedésre is kihatással vannak, a sportolók, a külföldi méltóságok, valamint az érdeklődők szállítása még a Londonra jellemzőnél is nagyobb közlekedési káoszt okozhat, ezzel tovább növelve a károsanyag-kibocsátást.
London 2012- Az Olimpiai Stadion építése

Összességében tehát pozitív és negatív értelemben is jelentős változásokat hozhat az olimpia megrendezése mind a város, mind lakosainak életében. Fellendült az építőipar, a turisztikai bevételekkel párhuzamban várhatóan a kereskedelmi és szolgáltatási bevételek mértéke is az egegbe fog szökni, de ennek ára van. Az a széleskörű szennyezési paletta, amely ezért cserébe Anglia fővárosára vár, vitatható, hogy egyensúlyban van-e, éppúgy mint Sydney, Athén és Peking játékokból való profitja is. Habár Nagy-Britannia szén-költségvetési megegyezése jogilag kötelezi az Egyesült Királyságot a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére, ez nem biztosíték az optimális helyzet fenntartására, így még adódhatnak nagyon kínos helyzetek abból, ha az előirányzott adatoknak nem tudnak megfelelni.  A Fenntartható London 2012 nevű szervezet elnöke, Shaun McCarthy véleménye szerint lehetetlen, hogy  a város ne tudná teljesíteni az előírt célokat, így talán még érdemes bizakodni egy jó végkimenetelben, de ki tudja, mit hoz még az augusztus…

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.