Az aszály miatti vízhiány rontott a vizek minőségén

Az elmúlt időszak aszályos időjárása következtében a Közép-Tisza vidékén található holtágak szinte mindegyikénél csökkent a vízszint, és kedvezőtlen biológiai folyamatok okoznak problémát – közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Nagy Réka tájékoztatása szerint a lakosság által intenzívebben használt holtágak közül, nagyon alacsony a vízszint a szajoli Holt-Tiszában, ami növeli a halpusztulás veszélyét, de a vízpótlási lehetőségekkel bíró holtágaknál is várhatóak vízminőségi gondok. A Szolnoknál lévő alcsi Holt-Tisza vízszintje is gyorsuló ütemben, háromnaponta körülbelül 1 centiméterrel csökken. A holtágban az algák túlszaporodásával járó szélsőséges oxigénviszonyok miatt fennáll a tömeges halpusztulás kockázata, illetve a veszélyes toxint termelő cianobaktériumok (kékalgák) tömeges megjelenése várható. Az algák által termelt toxin a vízből ivó állatoknál mérgezést, a fürdőzőknél pedig bőrirritációt okozhat.

A sajtóreferens hozzátette: a holtágak biológia állapota az illegális lakossági vízkivétel csökkentésével nagymértékben javítható lenne, ezért a vízügy önkorlátozásra szólítja fel az érintetteket. A Tisza-tavon ismét tapasztalható az évről-évre bekövetkező kagylópusztulás, intenzitásának növekedése miatt már most szükség van a mentesítésre való felkészülésre – mondta a sajtóreferens, hozzátéve, hogy a kárelhárításra a halászati hasznosító feladata. A csapadékhiányos és rendkívül meleg időjárás okán a Tisza vízállása, vízhozama is jelentősen lecsökkent. A szélsőséges környezeti viszonyok hatására a folyóban élő algák faji összetétele is változik. A jól látható barnás foltszerű elszíneződést okozó kovaalgák már megjelentek, ez az algafaj azonban közegészségügyi szempontból veszélyt nem jelent – jelezte Nagy Réka.

Ajánlott tartalom

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon

Számos akadályt kell leküzdeni ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegességet érjen el, a gépjárművek teljes kibocsátásmentessége irányában kitűzött cél dicséretes, de az uniónak biztosítania kell, hogy ez ne kerüljön túl sokba polgárainak, és ne menjen ipari szuverenitásának rovására - hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Számvevőszék.