Ez lett Fukusima következménye

A fukusimai nukleáris katasztrófa idején kiszabadult radioaktív sugárzásnak 1300 halottja és 2500 daganatos betege lehet – ezt állapította meg az az orvosi tanulmány, amelyet a 2011. március 11-i földrengés és szökőár nyomán bekövetkezett atombaleset egészségügyi következményeit vizsgálta.

A Stanford egyetem kutatóinak tanulmánya az Energy and Environmental Science című szaklapban jelent meg. (Aiolus News) Az adatok ellentmondanak azoknak a becsléseknek, amelyeket a katasztrófa napjaiban az ENSZ tett közzé. A folyóirat emlékeztet arra, hogy annak idején a Csernobilról szóló ENSZ-jelentés 65 halottról szól, míg különböző környezetvédő szervezetek szerint a következő 80 évben e baleset következményeinek legalább 4 ezren esnek áldozatul. Az áldozatokhoz hozzáadódik az a 600 halott, akiket az erőmű körüli zónából való evakuálás idején haltak meg. A halottak többsége idős és krónikus beteg ember volt, halálukat részben a radioaktív sugárzás, részben kimerültség okozta. A tudósok által felállított modell szerint az evakuálás mindössze 245 embert mentett volna meg, így a kitelepítés több életbe került, mint amennyit sikerült megmenteni.

A radioaktív anyag nagy része a Csendes-óceánba került, míg annak 19%-a bekerült a talajba. A legsúlyosabb következmények ezért Japánt sújtják majd a tudósok szerint, ezzel szemben a katasztrófa hatása Ázsiában és Észak-Amerikában rendkívül alacsony lesz, mivel viszonylag kevés radioaktív port sodort szét a szél. Az előjelzések az Egyesült Államokban legfeljebb 12 halálesetet, és 30 daganatos megbetegedést jósolnak.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.