Észak-Amerika legnagyobb zöld irodaháza

A közelmúltban avatták fel Észak-Amerika legzöldebb irodaházát az új San Francisco Public Utilities Commision Building-et (SFPUC), amely a maga nemében egyedülálló technológiával dicsekedhet és elnyerte a GBC Leed Platinum oklevelét. (Aiolus News)

A 13 emeletes épületben 900 fő dolgozhat, és a szükséges energiának kevesebb, mint 32%-át, használja fel, a vízfogyasztás 60 %-át takarítja meg. Mindez egy különleges üzemeltetési, valamint a szenny- és használt víz kezelési rendszerének az ú.n. Living Machine-nak köszönhető. Ez a technológia visszanyeri és kezeli az épületbe visszaáramló mindenféle használt vizet, kielégíti az épület mindenfajta higiéniai szolgáltatásának teljes vízigényét: naponta 5 000 tonna víz halad át a Living Machine-on, csökkentve a jelenlegi 12 literről 5 literre az egy főre eső napi átlag vízfogyasztást. A rendszer ezen kívül rendelkezik egy esővizet felfogó medencével, amely évente 250 000 liter, öntözésre szánt vizet képes raktározni.

Az épület számára szükséges energiát döntően a közeli vízerőmű szállítja, amely integrálódik egy hibrid napenergiát termelő rendszerbe, s amely csatlakoztatja a napelemek által használt energiát egy szélerőmű turbinájához, amely az épület összes energia szükségletének 7 %-át fedezi. „A hibrid rendszer létesítése, kombinálva a helyi energiatermeléssel és a használt víz újra felhasználásával, önellátó építményünket a világ leginkább fenntartható struktúrájává teszi” mondta Ed Harrington az SFPUC vezérigazgatója. A reciklált és fenntartható anyagok, az elektromos rendszerek automatizálása, és az új építészeti elvek szerinti tervezés kiegészíti az épület energetikai hatékonyságát.

Ajánlott tartalom

10 millióra pályázhat, aki napelemet telepítene épületére

Keddtől elérhető uniós forrásból 100 millió forintig terjedő kamatmentes beruházási hitel a KKV Technológia Plusz Hitelprogramban, elsősorban magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül.