Magyar fejlesztésű napelemes ház

A felhasznált energia dupláját termeli meg az a napház, amellyel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata indul szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen, az épületet csütörtökön Budapesten mutatták be az építők és a szponzorok.

Az épület 100 millió forintba kerül, de a teljes projekt – beleértve a madridi kiszállítást is – 200 millió forint értékű. Ennek negyedét adja a főszponzor Siemens Zrt., és ennyivel járul hozzá az állam is. A költség másik felét több mint hetven kisebb szponzor biztosítja anyagban, eszközben és készpénzben – ismertette Zeitler Balázs a projekt egyik menedzsere a bemutatón. A ház sorozatban is gyártható lesz, és akkor már jóval olcsóbbá válik – mondta Aszódi Attila, a BMGE rektor helyettese. Dale A. Martin a Siemens Zrt. elnök vezérigazgatója azt emelte ki, hogy cége 1999 óta áll szerződéses kapcsolatban az egyetemmel, és együtt kutatják a jövő technikai megoldásait. A ODOO nevű projekt egy olyan 45 négyzetméteres, két személyre tervezett családi ház, amely az épületen kívül egy teraszt, és az azt lezáró falat foglalja magába. A tetőn és az említett falon, összesen 60 négyzetméternyi napelem termeli a villamos energiát, ezek óránként 9 kilowattot képesek előállítani.
épül

A falakat és a tetőt 24 centiméter vastag cellulóz – újságpapírból készült – hőszigeteléssel látták el. A padlóban és a mennyezetben lévő csőkígyó, illetve légcsatornák biztosítják a hűtést és a fűtést, amelyet levegő-víz hőszivattyú táplál. A nappali többlet energia a hálózatba kerül, az éjszakai – jóval kevesebb – áramot pedig onnan vételezi a ház.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.

Nincs hozzászólás

  1. salamonpisti

    Na igen, de ha sorozatban készül akkor egy idő után a hálózat már nem képes fogadni a teljesítményüket és mindjárt nem termeli közel sem a saját felhasználását.

  2. Még ha jóval olcsóbb is lesz,akkor is állati drága.Soha nem térül meg.