Megállapodtak csütörtök este az uniós országok állam-, illetve kormányfői arról, hogy milyen elvek szerint finanszírozzák az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem teendőit - közölték uniós diplomaták.

Uniós megállapodás az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem finanszírozási elveiről

Megállapodtak csütörtök este az uniós országok állam-, illetve kormányfői arról, hogy milyen elvek szerint finanszírozzák az éghajlatváltozás elleni globális küzdelem teendőit – közölték uniós diplomaták.

A költségekhez való hozzájárulás két fő elve az erről készült állásfoglalás-tervezet értelmében a fizetési képesség szerinti elosztás – “a gazdagabb többet fizet” -, valamint a szennyezés mértékéért való felelősségvállalás – “a szennyező fizet” – tétele kell, hogy legyen. Eszerint a legszegényebbek kivételével minden országnak ki kell vennie a részét a terhek vállalásából a fejlődő világban.

Uniós pénzügyi szakértők szerint a szegény országoknak 2020-ig évente mintegy 100 milliárd euróra van szükségük a széndioxid-kibocsátás megfelelő mértékű csökkentéséhez, valamint további 20-50 milliárd euróra a klímaváltozás elleni küzdelem egyéb teendőihez. Ilyen például új vízforrások feltárása, szárazságtűrőbb növényfajták kinemesítése.

Az EU egyelőre nem döntötte el, hogy pontosan mennyit fog fizetni. Ezért kapott is bírálatot a World Wildlife Fund, valamint a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezettől. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök, a témával kapcsolatos, decemberben tartandó koppenhágai értekezlet házigazdája azonban – mint csütörtökön Brüsszelben mondta – bízik abban, hogy néhány hónap múlva végső megegyezés születik az unión belül a finanszírozásról. Azt mondta, hogy az EU-nak meg kell őriznie vezető szerepét az éghajlatváltozás elleni globális stratégia kidolgozását célzó erőfeszítésekben.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.