Azbeszttel szennyezett kínai autókat hívtak vissza

Több mint 23 ezer Chery és Great Wall márkájú kínai gépkocsit hívtak vissza Ausztráliában, mert motorjukban és kipufogójukban azbesztszennyeződést találtak – közölte szerdán az ausztrál fogyasztóvédelmi bizottság.

A gépkocsik importját és értékesítését azonnal hatállyal leállították. Az azbeszt használatát rákkeltő hatása miatt 2004-ben betiltották Ausztráliában. A kínai cégek Európát is célba vették olcsó autóikkal. A Great Wall Motor Co. februárban üzemet nyitott Bulgáriában, hogy onnan terjeszkedjen az európai piacon, a Chery Automobile pedig a múlt év végén az olasz DR Motorral közösen megvette a Fiatnak a szicíliai Termini Imeresében lévő gyárát. A Chery az osztrák-kanadai Magna autóipari beszállítóval és az izraeli Israel Corp. ipari konglomerátummal közösen Kínában is fog gépkocsikat gyártani az európai piacra.

Ajánlott tartalom

Több hibrid autót helyeztek forgalomba Németországban, mint tavaly ilyenkor

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.