Jönnek az organikus napkollektorok

A szolár-eszközök gyártásában eddig két technológia terjedt el, a “fotovoltaikus” eszközök, vagyis napelemek, melyek a nap sugarainak energiáját elektromos energiává alakítják, és a hőenergiás eszközök, vagyis napkollektorok, melyek hőenergiává alakítják a napsugárzás energiáját.

Mindkettőben nem kevés veszélyes anyag kerül felhasználásra, mint a kadmium, a szelén vagy a kén-hexafluorid, ami erős üvegházgáz-hatású elem, írja a piacesprofit.hu. Egy angol projekt azonban organikus anyagokból oldaná meg a szolárcellák gyártását. A brit kormány által pénzelt Carbon Trust és a francia Rhodia vegyipari vállalat összefogásában 6,92 millió dollárból fejlesztenek a Cambridge University kutatói természetes anyagokból készülő szolárcellákat. Az innováció lényege, hogy a cellákat “organikus félvezetőkkel” kivitelezik, és műanyagba helyezik, hogy azok ablakokba is beépíthetők legyenek. A szolárcellák flexibilisek, a műanyag film, amikre nyomják őket gyakorlatilag olyan hajlékonyak, mint a celluloid filmszalag.

Az innováció az Eight19 cég tulajdonát képezi, s nevét onnan kapta, hogy 8 perc 19 másodpercbe telik a Nap sugarainak elérniük a Földet. A szakemberek szerint ez a konstrukció jobban tükrözi a növényekben végbemenő fotoszintézist. Egyetlen hátránya, hogy nem képes olyan százalékban hasznosítani a napfény energiáját, mint a már elterjedt szilícium-alapú eszközök. Ugyanakkor gyártása olcsó, így elsősorban a szegény országok lakossága számára jelenthet segítséget és áttörést. A megoldást újabban az elektromos hálózaton kívüli (off-grid) szolár-eszközökben használják fel. Ezek olyan napenergiás akkumulátorok és kis elektromos eszközök, melyeket főleg az afrikai falvak lakóinak szánnak, akiknek nincs hozzáférésük az áramhálózatokhoz.

Ajánlott tartalom

Felére csökkent az áram ára, mutatjuk hol!

Az AleaSoft Energy Forecasting a főbb európai piacokon vizsgálta a májusi áramárakat.