Magosz: több mint 60 éve nem volt ekkora szárazság

A Magosz elnöke szerint akár 6-10 éves futamidejű hiteleket is kaphatnának a gazdák, ehhez azonban meg kellene egyezni Brüsszellel.

Az elmúlt évezred utolsó századának a közepén, 1949-ben volt utoljára ilyen aszályos idő, mint most, aztán 1952-ben volt egy ismétlés – jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az M1 Ma reggel című műsorában. Tudomásul kell venni, hogy a klímaváltozás itt van, ezt tökéletesen érzékeljük, amikor a víz jön be az országba, meg kell tartani, a talajvízszintet egyensúlyban kell tartani, a tározókat fel kell tölteni, mert csak így tudunk életben maradni. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy utoljára az első Orbán-kormány nyújtott támogatást a vízgazdálkodás műkötetéséhez. Azóta semmi nem történt, lepusztult minden, tavaly indult el a közmunkaprogram keretében a csatornák, műtárgyak rendbetétele. Idén már végre fel tudjuk fogni a vizet, és 5,4 millió hektárból nem 80 ezer hektárt, hanem sokkal nagyobb területet fogunk öntözni, egyszerűbb lesz a vízkivétel, és rövidesen vélhetően állami tulajdonba kerül a csatornahálózat tulajdonlása és működtetése – sorolta Jakab István.

Beszélt arról is, hogy a kalászos gabonák tekintetében közel vagyunk az egymillió tonnás terméskieséshez, idén 3,7 , míg tavaly 4,4 millió tonna termett. Jut hazai felhasználásra és exportra is, de takarmánynak már kevesebb. A kukoricánál közel 50 százalékos a terméskiesés, a napraforgónál pedig igazán most jönnek majd a meglepetések. Mindez összességében meghaladja a 300 milliárd forint veszteséget. Ez nagyobb összeg, mint az uniós támogatások összesen – jegyezte meg a Magosz elnöke. A gazdák helyzetén a kormány úgy próbál javítani, hogy előrehozta számos támogatás kifizetését, és egyeztet az unióval további támogatásokról. Mint fogalmazott: itt 8-10 milliárd forint nem oldja meg a helyzetet, nagyságrendileg legalább 50-60 milliárd forintra lenne szükség, és akár 6-10 éves futamidejű hitelekkel is lehetne kezelni ezt a helyzetet – jegyezte meg Jakab István, aki szerint mindemellett szigorú támogatásra is szükség lenne, hogy csak az kapjon támogatást, ahol valóban nincs termés.

Ajánlott tartalom

Ha megjavíttatjuk kevesebb hulladékot termelünk

Online felület, hogy a fogyasztók megtalálják a hozzájuk legközelebb eső javítóműhelyeket és a felújított cikkeket értékesítő üzleteket.