Hogyan tároljuk a paradicsomot egész évben?

Íme öt mód arra, hogyan lehet a paradicsom feleslegünket egész évben finoman és frissen tartani.

1. Paradicsomszósz
Fél kiló érett, negyedelt paradicsomot 175 fokon pirítsunk meg, ízlés szerint fokhagymával, sóval, bazsalikommal, kakukkfűvel, és olívaolajjal keverjük össze, és kiváló paradicsomszósz készíthető belőle. A részletes, angol nyelvű recept itt található. A szósz egyszerűen csak mélyhűtőbe kell rakni, lehetőleg vákuumcsomagolással.

2. Fél vagy egész paradicsomok vízben
Ha nem vagyunk biztosak, mit is szeretnénk kezdeni télen a paradicsomokkal a legegyszerűbb, ha befőttesüvegben tároljuk őket. A paradicsomokat felforralt vízbe kell mártani amíg a héj elkezd leválni, ezután ki kell venni a belsejét és meghéjazni, a befőttesüveg vizébe pedig sót és citromlevet keverni.

2

3. Olívaolajas pirított paradicsom
Felszeletelt cseresznyeparadicsomot sütőben megpirítunk, és olívaolajban tárolunk, így nemcsak finom, de tartós is lesz.

3

4. Paradicsomlekvár
Az apróbb, édesebb, sárga paradicsomból kiváló lekvár készíthető, egy kis bazsalikommal megbolondítva. A részletes recept itt található.

4

5. Ketchup
Talán nincs is jobb felhasználási módja a paradicsomfeleslegünknek, mint egy jó csípős ketchup cayenne paprikával, mustárral, és babérlevéllel fűszerezve. A részletes recept itt található.

5

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – A talajmegújító gazdálkodással egészségesebb élelmiszerhez juthat a fogyasztó

A talajmegújító mezőgazdaság, a no-till technológia alkalmazása nem csak a talajeróziót csökkenti és a talaj vízmegőrző képességét javítja, hanem a fogyasztók is egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak általa - hangzott el Áder János volt államfő, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb, a legnépszerűbb videómegosztó portálon is elérhető adásában.