Változnak a szabályok: ez kell majd az építkezéshez

Januártól már elektronikusan lehet az építkezéssel kapcsolatos hatósági ügyeket intézni Magyarországon. A kormányzat szerint gyorsabb és olcsóbb lesz az ügyintézés a milliárdos beruházással.

Az építési engedélyt jövőre nyomtatás nélkül, otthoni számítógépen az interneten keresztül egy program segítségével lehet majd elkészíteni, mondta Varga Illés Levente a Belügyminisztérium építésügyi főosztályának munkatársa a Krónikában. Ezzel a hatóságok közötti tetemes postai forgalom is megszűnik, gyorsabb, olcsóbb, hatékonyabb lesz a hatóságok közötti kommunikáció, s a kérelmező is elektronikusan nyújthatja be az építési, a használatbavételi és egyéb építésügyi hatósági engedélyt. Az új, elektronikus rendszer az ügyintézőknek is könnyítést jelent, ígéri a minisztérium. A tervezők ebben bizonytalanabbak. Békei József szekszárdi építész azt mondta, a tervezők most is mindent elektronikusan csinálnak, a hatósági oldalon azonban lehetnek problémák. Az ÉTDR kiépítése uniós támogatással valósul meg 1,1 milliárd forintból. Ennek a többszörösét szeretné megtakarítani a kormány. Az elektronikus ügyintézéssel párhuzamosan az engedélyezési eljárás is egyszerűsödik, legalább 15 százalékkal csökkentenék az engedélyek megszerzésének idejét.

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás érkezik ismét, milliókra lehet pályázni!

Még ebben az újabb napelemes pályázat indul.

Nincs hozzászólás

  1. kérdésem :
    jelenleg a záradékolt tervdokumentáció lebélyegzett papír formátum .
    jövőre ez milyen lesz ?

  2. Az “e” kőművesek egyenlőre még nem léteznek , így nem tudom , hogy egy “mezei” kőműves a munkahelyen miből fog dolgozni ( a záradékolt tervdoksi jelenleg a ” hagyományos” építési napló melléklete kell legyen ) . Persze mindegyik mögé oda lehetne állítani egy “e” műszaki vezetőt . Mindössze (!) pénz kérdése .