Ide kerül Paks legveszélyesebb szemete

A Paksi Atomerőműben keletkezett kiégett fűtőelemek és nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére szolgáló tároló pontos helyét 2015-re szeretnék kijelölni.

Végéhez ért a tervező, előkészítő munka, 2013 közepén elkezdődhetnek a terepi munkák a Nyugat-Mecsekben, ahol 2015-re szeretnék kijelölni a nagy aktivitású hulladékokat befogadó tároló pontos helyét – mondta a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője egy sajtótájékoztatón szombaton Bodán. Kereki Ferenc a Nyugat-Mecsekben fekvő településen kilencedik alkalommal megtartott tájoló napon beszélt arról, hogy a térségben lévő agyagos földben építenek előbb egy mélygeológiai laboratóriumot, majd itt alakítják ki azt a tárolót, amely a Paksi Atomerőműben keletkezett kiégett fűtőelemek és nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére szolgál. Jelenleg három potenciális helyszín van a környéken, ezek közül választják ki a 2015-ig tartó kutatási program során azt, ahol megépítik a tárolót. A 2015-ig tartó fázis közel 15 milliárd forintba kerül, és megvan rá a fedezet a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban, amelynek legnagyobb befizetője a Paksi Atomerőmű. “A tudomány mai ismerete szerint a nagy aktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek egy úgynevezett mélygeológiai tárolóban történő biztonságos elhelyezése a környezet és az emberi egészség hosszú távú védelmét képes biztosítani” – hangsúlyozta Kereki Ferenc. Mint mondta, Magyarország is ezt az utat követi, ami összhangban van a nemzetközi ismeretekkel, az európai uniós irányelvekkel és a hazai tudományos állásponttal.

A nyugat-mecseki agyagkő kutatása hosszú időre nyúlik vissza, 1999-ben egy országos felmérés során választották ki mint lehetséges helyszínét a tárolónak. A 2003-ban kezdett kutatások 2006-ban abbamaradtak, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. a Bátaapátiban épülő, kis és közepes aktivitású hulladékok befogadására szolgáló tároló építésére koncentrálta erőit. A következő feladat a térségben kínálkozó három lehetőség közül kiválasztani azt, ahol majdan megépítik a mélygeológiai tárolót, mondta el Kereki Ferenc. A tervezést, előkészítést az engedélyezés, közbeszerzés követi, így legkorábban a jövő év közepén kezdődik a terepi munka, ami kutatófúrásokat, geofizikai méréseket, monitoringmunkát jelent. A teljes projekt körülbelül ötven évet ölel fel. A Boda térségében elhelyezni kívánt hulladékok egy részét a Paksi Atomerőmű elhasznált fűtőelemei teszik ki. Az atomerőmű meghosszabbított 50 éves üzemidejével számolva 18 ezer darabbal lehet kalkulálni; jelenleg a Pakson lévő átmeneti tárolóban több mint hétezret tárolnak. A leendő mélygeológiai tárolóba kerülnek még az úgy nevezett nagy aktivitású hulladékok; ebből mintegy 400 köbméter keletkezik az atomerőműben, és további 100 köbméterrel az intézményi alkalmazásból számolnak. Nagy aktivitású hulladékok közé tartoznak például a reaktor aktív zónáját körülvevő, főként fém szerkezeti elemek.

Évente 250 köbméter folyékony valamint 170 köbméter szilárd, úgynevezett kis és közepes aktivitású hulladék keletkezik a Paksi Atomerőműben. Ezek befogadására szolgál a Bátaapátiban megépült Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló, amelyben jelenleg 3000 hordónyi, azaz hatszáz köbméternyi hulladék vár arra, hogy végleges helyére, a föld alá kerüljön. Kereki Ferenc az MTI kérdésére elmondta, hogy erre még idén sor kerül. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a térségben élők folyamatosan nyomon követhetik a Boda körzetében folyó kutatásokat, véleményezhetik őket, információt kérhetnek róluk, hiszen a társadalmi elfogadottságra nagy hangsúlyt helyeznek. E téren hasznosítani kívánják a Bátaapátiban szerzett tapasztalatokat. Kovács Győző, a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke, Boda polgármestere azt mondta, a lakosság várja már a kutatások újraindítását. Mint kiemelte, annak, hogy egy nemzeti ügy megoldását vállalták, anyagi előnye van, hiszen a Nukleáris Központi Pénzügyi Alapból tájékoztatásra, fejlesztésre fordítható forráshoz jutnak.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelemes rendszer?

A plug-and-play napelem költsége már néhány év alatt megtérülhet.

Nincs hozzászólás

  1. Az idő sürget minél előbb más energia forrásokat kell találni, az atomerőműveket meg kell szüntetni, mert veszélyes és nem környezetbarát!