A szélenergia egyharmadát nem használják a kínaiak

A pekingi kormány arra kényszeríti a felhasználókat, hogy övezetektől függően 5-15%-os kvótáig használják fel a szélenergiát. Kína elnyerte a világ első számú szélenergia potenciálú ország titulusát, a láthatóan kielégítetlen fejlesztési éhségnek és a 2011 év végéig már telepített 62,4 GW-nak köszönhetően. (Aiolus News)

Mindezen cím ellenére azonban az ország igen sok nehézségbe ütközik a saját energiája elosztása terén, annyira, hogy a megtermelt szélenergia egy harmadát egyáltalán nem használják fel. A hiba egyrészt a termelői és a fogyasztói zónák közötti kapcsolatok hiányában, másrészt a kWh árainak a szén által megtermelt elektromosságénál jóval magasabb árában van. A probléma megoldására a pekingi kormány elhatározta, hogy a legnagyobb országos felhasználókat arra kötelezi, hogy energiájuk egy részét a zöld energiatermelőknél szerezzék be. Ennek megfelelően egy új rendeletet készítenek elő, amely szerint a State Grid Corporation of China és a China Southern PowCo vállalatokat, kötelezik, hogy energia szükségletük 5-15 %-át a kínai szélenergia létesítmények által termelt energiából szerezzék be. Azonban a kérdés valódi és teljes megoldása az lenne, ha a kormány várna néhány évet, és az alatt kiépítené a magas feszültségű hálózatot, amely megfelelne az új igények által megkövetelt elektromos hálózatnak.

Ajánlott tartalom

10 millióra pályázhat, aki napelemet telepítene épületére

Keddtől elérhető uniós forrásból 100 millió forintig terjedő kamatmentes beruházási hitel a KKV Technológia Plusz Hitelprogramban, elsősorban magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül.