Tiszta energia hulladékból

Az elégetett hulladékok füstjének a nyílt levegőbe eresztése károsította az amerikai katonák egészségét Afganisztánban és Irakban.

Ezért az amerikai légierő, az Air Force környezetvédelmi tudósai elindították és támogatták a plazma gázosítás módszerének kutatását, amely lehetővé teszi a hulladék átalakítását tiszta energiává, egy, az égetés sokkal kevésbé szennyező módszerével. (Aiolus News) A hulladék ártalmatlanításával foglalkozó különböző amerikai vállalatok kikísérleteztek egy szisztémát, amely New-Yorkban is érdeklődést keltett, de a magas költségek, és néhány környezetvédő szkepticizmusa lefékezték a lelkesedést. A plazma- gázosítás gázzá alakítja a hulladékot, amely feloldja a molekuláris kapcsolatokat egy energia ívben, egy olyan folyamatnak köszönhetően, amely mintegy 5 ezer fok Celsius hőmérsékletet ér el. A szerves rész gázosítása során gáz szintézis keletkezik, amelyet villamos, geotermikus energia és bio-üzemanyag  előállításban alkalmaznak, míg a szervetlen rész egyfajta obszidiánná alakul, amelyet építő anyagban használnak. Az ilyen magas hőmérséklet drasztikusan csökkentené olyan szennyező anyagoknak a keletkezését, mint a dioxinok, de – a Wall Street Journal szerint – nem minden környezetvédő ért ezzel egyet, azt állítva, hogy ez a módszer gyengíteni fogja a szelektív hulladékgyűjtést.

A környezetvédőkkel folytatott vitán kívül van egy nehezebb legyűrendő akadály is, a gazdasági nehézségek. A plazma-gázosításhoz szükséges berendezések igen költségesek és a folyamathoz szükséges energia kb. a fele lenne a megtermeltnek. Mindenesetre a hulladék feldolgozásban érintett néhány nagy texasi társaság, mint például a Waste Management tovább kísérletezik a módszerrel, míg New York polgármestere, Michael Bloomberg komolyan veszi az ötlet alkalmazásának lehetőségét.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.