Zivatar, jég, eső, havazás: ez várható a folytatásban

Szinte az egész ország területére citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható nagy mennyiségű csapadék és a viharos szél miatt.

Este északon havazás is lehet, de a hó csak a magasabban fekvő területeken maradhat meg. A met.hu azt írja: szombat délelőtt és kora délután az Alföld délkeleti részén a déli, este egy markáns hidegfront hatására a Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet kísérik viharos (60-80 km/h) széllökések. Késő este a Bakonyban és a Balatonnál 90 km/h-t elérő széllökés is lehet. A déli óráktól főleg az ország déli, délnyugati felén alakulhat ki zivatar, amelyhez viharos széllökés (60-90 km/h), egy-egy helyen jégeső társulhat. A 24 órás csapadékösszeg főként az Északi-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon meghaladja a 20 mm-t. Késő este északnyugaton az eső várhatóan havas esőbe, havazásba megy át, de felszínen megmaradó hó csak a magasabban fekvő helyeken fordulhat elő.

Szombat estig
Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de főként az ország déli felén rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Sokfelé várható – átmeneti szünetekkel – eső, zápor, délen egy-egy zivatar, késő este északnyugaton néhol havas eső, hó is lehet. Hajnaltól megerősödik, néhol viharossá fokozódik a déli szél, majd este a szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és helyenként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton északon 10 és 15, délen még 16 és 19 fok között valószínű, késő délutántól északnyugaton már jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Vasárnaptól szerdáig
Az időszak első felében erősen felhős vagy borult lesz az ég. Sokfelé várható csapadék; a Dunántúlon és északon havas eső, havazás, másutt inkább eső lesz a jellemző. Ezt követően szakadozik, csökken a felhőzet, északkeleten is fokozatosan megszűnik a csapadék, szerdán már ott is kisüt a nap. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 100 százalékán valószínű. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti, általában 0, +6 fokról az időszak végére 0, -6 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 2, 10, az időszak végén 4, 12, közte 1, 7 fok között változik.

Előbb meleg., azután hidegfront jön
Az északnyugat felől érkező hidegfront előtt, szombaton az ország nagy része fölé még enyhe levegő érkezik, ami a melegfrontokkal járó tünetek megjelenését eredményezheti. Fejfájás, migrén, fáradékonyság, levertség jelentkezhet. Az esti óráktól kell számítani az északnyugat felől érkező, erős hidegfront élettani hatásaira.

Ajánlott tartalom

Ha megjavíttatjuk kevesebb hulladékot termelünk

Online felület, hogy a fogyasztók megtalálják a hozzájuk legközelebb eső javítóműhelyeket és a felújított cikkeket értékesítő üzleteket.