Energiatakarékos töklámpások Halloween-re

Hamarosan itt a nálunk is egyre népszerű Halloween. Mint a legtöbb nyugati ünnep, a Halloween is a szakértők szerint keresztény és pogány hagyományok összefonódásából alakult ki.

Ősi kelta ünnep volt a Samhain, melynek során felkészültek és élelmiszert raktároztak el a közelgő tél átvészelésére. Úgy tartották, hogy a halandó és a túlvilág ezen a napon áll legközelebb egymáshoz, és a halottak lelke hazalátogat. A szellemek távol tartására máglyákat gyújtottak, állat- és -egyesek szerint- emberáldozatokat is hoztak. Történészek és etimológusok szerint a Samhain keveredett keresztény Mindenszentek napjával, és így vált október 31.-ének estéje Halloween-é. Az ünnep talán legjobban ismert hagyománya a töklámpások kifaragása, melyeket különböző mintákkal tehetünk egyedivé. Ezekkel a mintákkal környezettakarékos üzenetet sugározhatunk, összekötve a kellemeset a hasznossal. Az első egy energiatakarékos izzót, a második a biomassza jelét, a harmadik egy szélerőművet, a negyedik egy napelemet, az ötödik pedig egy atomot ábrázol. Ide kattintva láthatók az ábrák.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.