Százmilliárd euróba kerülhet Fukushima sugármentesítése

A tavaly márciusban balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet “különleges felügyeletet megkövetelő” létesítménynek minősítette a japán atomenergiai szabályozó hatóság, miközben ázsia legnagyobb magánkézben lévő energiaszolgáltatója újabb állami segítséget kért a felmerülő költségek finanszírozásához.

A TEPCO korábban ötezer milliárd jenre taksálta az atombaleset következtében keletkezett kár helyreállításának költségét, de a szerdán közzétett jelenésben már a teljes sugármentesítés szerepel – ez a cég szerint ennek kétszeresébe kerülhet. A japán sajtóértesülések szerint komoly pénzügyi gondokkal küzdő vállalat – egész Ázsia legnagyobb magánkézben lévő közszolgáltatója – ezért kéri a kormányzati segítséget, mivel önmaga képtelen kitermelni a szükséges pénzt. A cég gazdasági vesszőfutása lényegében a tavaly márciusi atomerőművi baleset óta tart, a TEPCO 2012 első félévében összesen 299 milliárd jenes veszteséget szenvedett el. Részben ennek ellensúlyozásáraa cég júliusban mintegy 8,5 százalékos áremelést jelentett be – ugyanakkor a további áremeléseket a közvélemény és a kormány is elutasítja. (Az idén tavasszal a japán állam ezermilliárd jenes tőkeinjekcióval mentette meg a TEPCO-t a csődtől, cserébe többségi, 50,11 százalékos részesedést szerzett a vállalatban – vagyis államosították.)

Fukushimában, ahonnan Európába legfeljebb a pálnika az, ami exportálható, és ahol a katasztrófa helyszínén dolgozók akár 70 kilós védőöltözetet, robotruhát is viselniük kell a munkálatok alatt, továbbra sem minden részlet tisztázott, és továbbra is sok a szellemváros és település a régióban. A szolgáltató cégnél most mégis azt remélik, hogy az erőműveik újraindításával jövő tavaszra akár újra nyereségessé válhatnának – igaz, az atomenergia-ellenes japán közhangulat és az új atomenergiai szabályozó testület szigora miatt ez továbbra is kétséges.  A japán atomenergiai szabályozó hatóság ma újabb követelményeket támasztott a lényegében felrobbant Fukusima-1 erőmű biztonságos – akár évtizedekig tartó – leszerelésével kapcsolatban. Japánban jelenleg összesen két atomreaktor üzemel az 50 működőképes nukleáris termelőegységből.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.