Átalakítják a fűtéstámogatási rendszert

Jövő évtől hal helyett hálót kapnak a bécsi rászorulók: a fűtéstámogatási rendszer átalakításával ugyanis egyszeri anyagi hozzájárulás helyett inkább a fűtésköltségek csökkentését szolgáló kisebb beruházásokat támogatja a város. Az új energiatámogatást egész évben lehet igényelni.

2013 januárjától átalakítja fűtéstámogatási rendszerét az osztrák főváros. A rászorulók az eddigi személyenként és szezononként egyszeri 100 eurós támogatás helyett ezentúl az élethelyzetükhöz jobban igazodó, az energiaköltségeik tartós csökkentését célzó energiatámogatást igényelhetik. A korábbi fűtéstámogatással azonos, összesen hatmillió eurós költségvetésű energiatámogatás keretében például a rászoruló háztartások a város költségén cseréltethetik ki az ötliteres, kémény nélküli gáz üzemű átfolyós vízmelegítőjüket. Ezzel a mintegy 1.600 háztartást érintő lépéssel nemcsak a karbantartási- és energiaköltségeket lehet tartósan csökkenteni, de jelentősen növelni lehet a lakók biztonságát is. A maximum 700 eurós támogatásból a város nemcsak az új készüléket, hanem a szerelési munkákat is finanszírozza. A költségeket közvetlenül téríti meg a szerelést végző szerződéses partnernek. Az új energiatámogatás második eleme az ingyenes helyszíni energiatanácsadás, amelynek során az energiatanácsadó javaslatokat tesz a háztartások számára, miként csökkenthetik gáz- és áramfogyasztásukat. A lakóknak ezt az ajánlást kell csatolniuk a támogatás igényléséhez, amely akár az öreg villanybojler, kiszolgált villanytűzhely vagy az áramzabáló húszéves mosógép lecserélését is magában foglalhatja. Ezekhez a költségekhez a város egyszeri alkalommal, maximum 1.000 euróig járul hozzá.

Az energiatámogatás harmadik eleme a különösen rászorulókat célozza meg: tőlük a város egyszeri alkalommal átvállalja a szolgáltatóknál felhalmozott tartozásukat, a fűtés- és melegvíz-kazán javítási költségét vagy az új fűtésszabályzó beépítését, feltéve, hogy a támogatási jogosultság valóban indokolt. Újdonság, hogy ezt a támogatási formát egész évben lehet kérni, és nem csak a téli hónapokban, mint a fűtési hozzájárulást. Az új energiatámogatás igénylésére mintegy százezer bécsi jogosult.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.