Az autók nélküli város

Hogyan működhet egy autók nélküli nagyváros? A válaszért nem kell utópiákat olvasnunk, Velence már ma is érdekes példája a gépkocsi mentesség előnyeinek és hátrányainak.

A város egyetlen tömegközlekedési eszközei a vízibuszok, a vaporetto, és a motoscafo, melyek a Canal Grande-n szállítják az utasokat. Ezen kívül szinte csak gyalogos forgalom létezik, magánhajók ugyanis nem közlekedhetnek munkaidőben. Ehhez az infrastruktúrának is alkalmazkodnia kellett, még a szemétszállítás is gyalogosan történik. Mindig más hulladékot gyűjtenek be, egyik nap csak papírt, máskor pedig csak műanyagot. Az építkezések sajnos nem ilyen hatékonyak. A betonkeverő teherautókat hajóval kell beszállítani, a munkások pedig gyakran nehezen férnek hozzá a felújítandó épülethez a szűk utcák miatt. A város több mint 200 hídjának mindegyikén lépcsőfokok találhatók, ez a kézikocsiknak komoly gondot okoz, sokan speciális lépcsőmászó kerekekkel szerelik fel őket, hogy megkönnyítsék az átkelést.
szemétszállítás Velencében

A város sajnos fokozatosan süllyed, a legtöbb épület alsó szintje már lakhatatlan a gyakori áradások miatt. Az autók nélküli városnak korántsem ideális példája Velence. Az idősek és mozgássérülteknek nehézséget okoz a hidakon való átkelés, és a gyalogos szállítás munkaköltségei is óriásiak. Ennek ellenére bizonyítékként szolgál arra, hogy létezhet egy világváros szinte teljesen gépjárműmentesen is.

mixer szállítása vizen

Ajánlott tartalom

Sokkal több töltőpontra lenne szükség az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.