Tizenhat hulladéklerakót rekultiválnak Kelet-Nógrádban

A kormány kedvező döntése értelmében megkezdődik a hulladékrekultivációs projekt Kelet-Nógrádban, ahol a 2,8 milliárd forintos beruházás során 14 településen 16 lerakót érintően végzik el a helyreállításokat – mondta Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere, a Kelet-Nógrádi Hulladékrekultivációs Társulás elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

A polgármester úgy fogalmazott: a lerakók tájba illesztése történik meg ezzel a programmal összesen 344 ezer 146 négyzetméternyi területen, az előzetes számítások szerint 4 millió 115 ezer 400 köbméter hulladékot távolítanak el. A munkákat Salgótarján, Szécsény, Pásztó, Bátonyterenye, Cered, Ecseg, Etes, Karancslapujtő, Mátraterenye, Nógrádmegyer, Somoskőújfalu, Karancskeszi, Karancsság, Szalmatercs területén végzik, illetve Nyugat-Nógrádból Borsosberény csatlakozott a programhoz. Székyné Sztrémi Melinda az előzményekről elmondta: még 2007 nyarán hirdette meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében a települési szilárd hulladéklerakókat érintő, térségi szintű pályázatot. 2008 áprilisában alakult meg a társulás a települések összefogásával – mondta, hozzátéve: az elnyert bruttó 2,8 milliárd forint száz százalékban finanszírozza a beruházást.

Kitért rá, hogy Salgótarjánban működik korszerű lerakó, de két olyan lerakó is van a városban, amely rekultivációra szorul. A társulás elnöke arról is beszámolt, hogy 50 kelet-nógrádi település másik társulást hozott létre hulladékgazdálkodási programra is, itt az illegális lerakók felszámolása lesz a cél. Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke a sajtótájékoztatón az elmúlt hónapok nógrádi eredményeit összefoglalva ismertette: több mint 4,6 milliárd forint értékben írtak alá támogatási szerződést három kiemelt turisztikai fejlesztésről, a kisléptékű településrekonstrukciós programban 700 milliós támogatást nyert 12 község. A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztéssé minősítette a 21-es főút négysávúsítását, az érintett szakaszokon elkezdődtek a kisajátítások, régészeti feltárások, a tízmilliárd forintos útépítés 2014-ben kezdődhet meg – tette hozzá. Becsó Zsolt nagy sikernek nevezte az önkormányzatok adósságkonszolidációját is. Mint mondta, ez megyei szinten ötmilliárd forintot jelent, ebből 2,5 milliárd az ötezer alatti települések részesedése.

Ajánlott tartalom

Ha megjavíttatjuk kevesebb hulladékot termelünk

Online felület, hogy a fogyasztók megtalálják a hozzájuk legközelebb eső javítóműhelyeket és a felújított cikkeket értékesítő üzleteket.