Magyar-román környezetvédelmi projekt zárult a bihari térségben

Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye közös határszakaszát érintő környezetvédelmi projekt keretében kezdeményezték civil szervezetek több tájegység helyi védelem alá helyezését, a Natura 2000-es terület bővítését.

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program két alprojektje során 2009 óta egy debreceni és egy nagyváradi civil szervezet több partnerrel együtt végezte a határ menti természetvédelmi területek kutatását és környezeti állományfelmérését. Molnár Antal programmenedzser a projekt pénteki debreceni záró rendezvényén elmondta: mások mellett a Hortobágyi Nemzeti Park szakembereivel több terepbejárást végeztek és hat Natura 2000-es védelem alatt álló terület kezelésére készítettek szakmai ajánlásokat. Kezdeményezték a romániai nagyszántói kiserdő Natura 2000-es területének bővítését, valamint a magyar oldalon Bagamér, Pocsaj és Fülöp határában fekvő területek helyi jelentőségű védetté nyilvánítását azok gazdag növényvilágának megóvására. A két projektre összesen mintegy 160 ezer eurót nyertek a debreceni Zöld Kör vezette szervezetek, ennek mintegy kétharmada jutott a magyar félnek – mondta Molnár Antal az MTI kérdésére. Ismertetése szerint 60-80 szakember és civil vett részt közvetlenül a programban, de az általuk szervezett túrákat, táborokat, konferenciákat és más rendezvényeket figyelembe véve több ezren is bekapcsolódtak az indulás óta. A projekt során összegyűlt anyagot egy képes kötetben is kiadták, az elnyert támogatásból pedig mások mellett fényképezőgépeket, kerékpárokat és más eszközöket vásároltak, amelyekkel biztosítják a program fenntartását. A program során 28 állatfaj és 7 növényfaj populációját mérték fel és a természetes élőhelyük megőrzésére kidolgozott javaslataikat szakmai fórumok mellett oktatási intézményekben is bemutatják.

Ajánlott tartalom

A használt mobiltelefonokból értékes anyagok nyerhetők ki

A használt mobiltelefonokból 41 féle értékes anyag nyerhető vissza, a leadott készülékekért levásárolható pontokat lehet kapni az Elő a telóval elnevezésű május végéig tartó gyűjtési akcióban - mondta Áder János volt köztársasági elnök az oktatási intézményekben szervezett Fenntarthatósági témahéten megtartott előadásában, pénteken.