Megnyílt a világ legnagyobb szélturbina-tesztközpontja

Rákapcsolt a Siemens Dániában: egyszerre két központot is nyitott, ahol a szélturbinák vizsgálata zajlik. Köztük a legnagyobbé, a B75-é is.

A Siemens két új k+f szélenergiai központot nyitott; az egyiket Brande-ban (itt a cég szélturbinák nagy komponenseit – generátor, főcsapágy, komplett gép-ház – fogja különleges tesztállásokon vizsgálni), a másikat pedig Aalborban (ahol hét tesztálláson komplett rotorlapátokat lehet vizsgálni, közöttük a világ legnagyobb (75 m hosszú), már használatban lévő típusát, írja a hvg.hu. E két létesítmény együtt a világ legnagyobb szélenergia-technológiai kutatási és központját képezi. A két tesztközpont összesen 27.000 m2 fedett teszt-területtel rendelkezik. A brande-i gépház-tesztállások a létező legmodernebbek a világ szélenergia-iparában, és alkalmasak a 6 MW-os, áttétel nélküli berendezések, sőt később megjelenő,még nagyobb teljesítményű beren-dezések beható vizsgálatára is. Az aalborgi lapát- és rotor-tesztállások – méreteiket tekintve – egyedülállóak. A rotorok jelenleg a legnagyobb szerkezetek, melyek szálerősítésű kompozit anyagból készülnek. Az Airbus A380 szárnya például csak fele olyan hosszú, mint a Siemens-B75 turbinalapát a maga 75m-es, a világon legnagyobb hosszával. Sőt, a következő generáció még hosszabb lapátjainak tüzetes vizsgálatára is alkalmas az aalborgi központ.

Az új tesztlétesítmények az ún. HALT ( Highly Accelerated Lifetime Testing, gyorsított élettar-tam-vizsgálat) elvégzésére is alkalmasak. Ennek során a vizsgált komponenseket akár hathónapos időtartamig jóval nagyobb terhelésnek vetik alá, mint amilyenek a normál élettartam alatt érik azokat. Például a rotorlapátokat a várható normál üzemi terhelésnél jóval nagyobb amplitúdójú rezgéseknek teszik ki.

Ajánlott tartalom

10 millióra pályázhat, aki napelemet telepítene vállalkozása épületére

Keddtől elérhető uniós forrásból 100 millió forintig terjedő kamatmentes beruházási hitel a KKV Technológia Plusz Hitelprogramban, elsősorban magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül.