Kiaknázatlan hatalmas hazai energiahordozó készlet

Alig töredékét használjuk fel a hazai, évről-évre termelődő biomassza kincsnek, de ez a kevés adja hazánk megújuló energiafelhasználásának 80 százalékát. A fel nem használt készlet pedig egyszerűen elrohad valahol, miközben mind az uniós kötelezettségek, mind a józan ész ennek ellenkezőjét sugallná – olvasható a REECO Hungary Kft. közleményében.

Mindenki megtanulja az általános iskolában, hogy Magyarország területe energiahordozóban szegény. Ez azonban kizárólag a fosszilis energiahordozókra igaz, a mostanában minden fórumon, világszerte preferált megújuló energiára viszont egyáltalán nem. Más kérdés, hogy jelentős biomassza kincsünk döntő többségét egyszerűen nem hasznosítjuk, írja a profitline.hu.

Ehhez képest az ország importból fedezi energiaszükségletének 62 százalékát, a felhasználás 40 százalékát kitevő földgáz pedig gyakorlatilag egyetlen irányból, az orosz-ukrán gázvezetékekből érkezik. A helyzet tehát nem csak, hogy gazdaságilag és energiapolitikailag nem szerencsés, de vállalt uniós kötelezettségeink teljesítését sem segíti kellőképpen, mi szerint 2020-ig energiafelhasználásunk 14,65 százalékát megújuló energiaforrásból kell fedeznünk.
A fenti és hasonló témák, problémák megvitatására, a lehetséges megoldások, fejlődési irányok áttekintésére gyűlnek össze a szakemberek 2013. április 26-án, pénteken.

A RENEXPO keretein belül rendezett 1. Biomassza és fűtéstechnika workshop-on gyakorlatilag a teljes hazai szakma képviseli magát, és a szakmai, politikai állásfoglalások és viták mellett tapasztalatot cserélnek a legújabb, már hozzáférhető technológiákról is.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.

Nincs hozzászólás

  1. “Mindenki megtanulja az általános iskolában, hogy Magyarország területe energiahordozóban szegény.”

    Nem inkább energiaforrásban szegény?