A KDNP azt kéri Szabó Imre környezetvédelmi minisztertől, vizsgálja felül a bezárásra ítélt hulladéklerakók állapotát, illetve ha mód van, kérjen határidő-módosítást az Európai Uniótól - közölte Nagy Andor, a Fidesz-KDNP környezetvédelmi kabinetjének vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

KDNP: kérjen határidő-módosítást a hulladéklerakókra a környezetvédelmi miniszter!

A KDNP azt kéri Szabó Imre környezetvédelmi minisztertől, vizsgálja felül a bezárásra ítélt hulladéklerakók állapotát, illetve ha mód van, kérjen határidő-módosítást az Európai Uniótól – közölte Nagy Andor, a Fidesz-KDNP környezetvédelmi kabinetjének vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatón.

Ha ezt nem sikerül elérni, a tárca vezetője járja ki a kormánynál, hogy a kialakult helyzet miatt az önkormányzatokra háruló többletköltséget térítse meg, további költségeket ugyanis már nem lehet a lakosságra hárítani – mondta az ellenzéki politikus. A kereszténydemokrata képviselő utalt arra, hogy július 16-a után nem működhet olyan hulladéklerakó Magyarországon, amely az uniós környezetvédelmi szabályoknak nem felel meg.

Nagy Andor a problémás területek közül példaként említette Szekszárd és Mohács térségét, Devercsert, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, de szerinte gond van Sopronban is. Nincs információ ugyanakkor arról, készültek-e elemzések a továbbműködő lerakókról, milyen díjemelés várható, illetve adott esetben ennek kompenzálására született-e valamilyen elképzelés. Megvizsgálta a kormány, hogyan teremthető forrás a megnövekedett üzemeltetési költségek fedezésére? – hozott szóba további kérdéseket Nagy Andor.

A kereszténydemokrata politikus szerint környezetvédelmi szempontból mindenképpen pozitív döntés született, amikor egy 2007-es rendeletben rögzítették, fel kell számolni a nem megfelelő hulladéklerakókat. Felidézte, hogy egy határidő-módosítás után végül 2009. július 16-át jelölték ki, amely nap után nem működhet a szabályoknak nem megfelelő lerakó. Kitért arra, hogy míg 2005-ben 385, tavaly 150 lerakó működött az országban, a kijelölt időpont után 71 lerakó kapna engedélyt. Nagy Andor szólt arról is, hogy még 1999-ben készült számítás arról, hogy ha Magyarországon korszerű rendszert vezetnének be, az akkori árakon 11 milliárd forintba kerülne, ez az összeg azonban azóta sem került be rendszerbe.

Ajánlott tartalom

Véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete

Május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös közleményben az MTI-vel pénteken.