Költségkompenzációs terv Belgiumban

Egy energiatakarékosságra vonatkozó sajátos ösztönzési formáról, pontosabban fogalmazva, egy szokatlan, eredeti megoldású költségkompenzációs rendszerről közölt érdekes információkat a közelmúltban a cleantechnica.com hírportál.

A helyszín, ahonnan a tudósítás származik, Belgium, annak is a dél nyugati fele, a wallon kormányzati irányítású tartomány. Itt találták ki ugyanis a Qualiwatt nevet viselő újszerű költségkompenzációs rendszert, amelynek akár szlogenjéül is szolgálhat a következő mondat: minél szerényebb a háztartásod jövedelme, annál nagyobb visszatérítést kapsz napenergetikai beruházásodhoz gyorsabb megtérülése érdekében. Ez a figyelemfelkeltő mondat a kulcsa a wallon kormányzati törekvésnek. Jóllehet a tervezet nem számol nagyarányú különbségekkel a költségkompenzáció során, mégis érdemes számba venni az idevonatkozó adatokat. Mindenesetre tény, előtérbe helyezik a szegényebbek érdekeit, hiszen a gazdag családok kilenc év alatt, míg a szegény famíliák hét év alatt jutnak befektetési pénzükhöz villanyszámlájukon elszámolva ezt az összeget.

Tekintettel arra, hogy Belgiumban úgy érzékelik – írja cleantechnika.com hírportál, – hogy manapság már a napenergetikai befektetések nemcsak a jómóduak kiváltságai, hanem a nepelemek árának az elmúlt években bekövetkezett jelentős csökkenése révén a szegényebbek is képesek a magáncélú beruházások megvalósítására, az energiatakarékos rendszerek megvásárlására. Az előzetes számítások alapján a wallon kormányzat úgy ítéli meg, hogy ezzel a “felpörgetett” megtérülési formával az alacsony jövedelműek is belefoghatnak ilyen beruházásokba, tudniillik számukra egy húsz éves időtartamot tekintve hét százalékos megtérülést eredményez, míg a tehetős réteg esetében mindössze négy százalékot tesz ki ez a összeg.

Egyelőre azonban csak a fikció szintjén tart a wallon kormányzat tervezete, hiszen a kitalált kölségkompenzációs megoldás másik eleméről, természetesen a beruházás pontos költségigényéről még nem állnak rendelkezésre érdemi számadatok. Azt viszont tudni, hogy a rendszert bevezetni akaró kormányzati erők, a Qualiwatt kigondolói minőségi eszközök, berendezések felszerelését szeretné támogatni. Az elképzelés része: a beruházás során alkalmazott gyártmányok Európában készüljenek, és gyártási körülményeik magas színvonalúak, megfelelő módon ellenőrzöttek legyenek.

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás érkezik ismét, milliókra lehet pályázni!

Még ebben az újabb napelemes pályázat indul.