A helyiek petíciója és tüntetései után elállt tervezett akkumulátorgyárának felépítésétől egy sanghaji cég - az elmúlt időszakban ez már a sokadik olyan környezeti vita Kínában, amely a lakosság akaratának kikényszerítésével ér véget.

Ismét nyert a lakosság egy környezeti vitában Kínában

A helyiek petíciója és tüntetései után elállt tervezett akkumulátorgyárának felépítésétől egy sanghaji cég – az elmúlt időszakban ez már a sokadik olyan környezeti vita Kínában, amely a lakosság akaratának kikényszerítésével ér véget.

A sanghaji eset április óta húzódott, akkor derült ki ugyanis, hogy a város Szungcsiang kerületében az ország egyik legnagyobb akkumulátorgyárát készülnek felépíteni. A gyár felépítése társadalmi ellenkezést váltott ki, mivel komoly környezetterhelést jelenthet. Alig egy héttel a tervek bejelentése után az érintett Szungcsiang kerület lakosai közül több mint tízezren írták alá azt a petíciót, amely a tervek visszavonására szólítja fel a város vezetőségét, majd miután ez nem bizonyult elég hatásosnak, háromszor tüntettek is az építkezés ellen. A negyedik megmozdulást a következő hétvégére tervezték. A gyárat felépíteni szándékozó cég, a sanghaji Guoxuan tagadta, hogy a létesítmény bármiféle környezeti ártalmat okozna a térségben, és erről szakértői jelentést is felmutatott, de a lakosság nyomására végül szerdán mégis elállt eredeti tervétől. A Guoxuan úgy fogalmazott, hogy a kerületből is kivonul, eladja ingatlanait.

Nem Sanghaj az egyetlen kínai nagyváros, ahol az utóbbi hetekben környezeti aggályok miatt kezdődött tüntetés. Május elején a délnyugat-kínai Kunmingban és a vele határos Szecsuán tartomány székhelyén, Csengtuban is vegyipari gyárak felépítése ellen lépett fel a lakosság, az utóbbi félévben már legalább fél tucatra emelve a hasonló esetek számát. Míg korábban a környezeti kérdések nem jelentették szerves részét a társadalmi párbeszédnek, az utóbbi hónapokban legalább fél tucat nagyszabású tüntetésre került sor. Ez arra a trendre is rámutat, hogy a mindent háttérbe szorító gazdasági növekedés kora lejárt, az erre hivatkozást egyre kevésbé tolerálják az emberek.

A környezeti aggályok miatti tüntetések száma 1996 és 2011 között évente átlagosan mintegy 29 százalékkal nőtt, 2010 és 2011 között 120 százalékos volt az emelkedés – mutatott rá Jang Csao-fej, a környezettudományok kínai társaságának elnökhelyettese nemrég Sanghajban. A tizenegyedik ötéves terv ideje alatt (2006-2010) a hivatalos szervek több mint 300 ezer panaszt kaptak. A környezetvédelmi minisztérium az utóbbi hét évben több mint 920 esettel foglalkozott, amelyek közül több mint 70 demonstrációt vagy lakossági elégedetlenséget súlyosnak minősített.

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.