Cannes – Petíció a vörös szőnyeg újrahasznosításáért és a legendás Carlton Hotelért

Petíciót indított a vörös szőnyeg újrahasznosításáért a 66. cannes-i fesztiválon egy környezetvédő szervezet, a legendás Carlton Hotel megmentéséért pedig az ötcsillagos szálloda szakszervezete gyűjt aláírásokat.

A fesztiválpalota 24 lépcsőfokán naponta háromszor cserélik le a 64 méteres vörös szőnyeget, amelyen a díszbemutatók előtt a világsztárok, producerek, rendezők és a díszvendégek a kamerák kereszttűzében bevonulnak a Fesztiválpalotába. A Greenpride nevű egyesület szerint ez “kész pazarlás és felesleges hulladéktermelés”. A környezetvédők ezért azt kérik az interneten közzétette petíciójukban (www.change.org/tapisrouge), hogy a fesztivál enyhítsen az ökológiai terhelésen és naponta csak egyszer cserélje le a vörös szőnyeget. “A fesztivál büszke arra, hogy minden hulladékot újrahasznosít, beleértve a szőnyeget is, a környezet megóvása érdekében. A legjobb hulladék az, amit nem termelünk meg” – írja a környezetvédő szervezet Thierry Frémaux fesztiváligazgatóhoz és Steven Spielberg zsűrielnökhöz intézett felhívásában, amelyet már több mint 6 ezren írtak alá.

Közben a fesztivál legnagyobb presztízsű vendégeit vendégül látó Carlton Hotel dolgozói is petíciót indítottak munkahelyük védelmében, amely szerintük “a nemzetközi pénzvilág túsza lett”. A legendás épület bejáratánál a hollywoodi filmek hatalmas reklámplakátjai között a CGT szakszervezet a fesztivál ideje alatt déli 12 óra és délután 4 óra között gyűjti az aláírásokat annak érdekében, hogy a szállodát védett műemléképületté nyilvánítsák a francia hatóságok.

“A Carlton az elmúlt három évben háromszor váltott tulajdonost, jelenleg egy katari üzletember tulajdonában van. Tartunk attól, hogy elődjeihez hasonlóan a jelenlegi tulajdonos is az épület eladására készül. Az igazgatóság csak annyit mond, hogy nem tud a dologról, de ez természetesen minket nem nyugtat meg. A fesztivál és a sztárok segítségét kérjük, hogy meghallják a hangunkat” – mondta Ange Romiti, a szálloda CGT szakszervezeti képviselője. Az alkalmazottak egyelőre sztrájkot még nem helyeztek kilátásba, de “Megvédem a Carltont” feliratú kitűzőt viselve látják el a munkájukat.

Annak ellenére, hogy a fesztivál idejére Cannes lakossága közel a négyszeresére duzzad és a filmes mustra a világ legjelentősebb médiaeseménye, a vetítések zártkörűek, azokra kizárólag a szakmai közönség és az újságírók juthatnak be, de ők is csak előzetes akkreditáció után. A helyi lakosoknak azonban a fesztivál fenntart összesen 1500 helyet az esti díszvetítésekre. A listára cannes-i lakcímet igazoló személyi papírokkal lehetett feliratkozni, a meghívókat közjegyző előtt tartott sorsoláson osztották szét a szerencsések között. Az akkreditált vendégeknek viszont az előző évekhez képest is megszigorított ellenőrzésen kell átesniük, mielőtt beléphetnek a fesztiválpalotába. A fényképes belépőkártyákat ellenőrzik a biztonsági őrök, majd fémkeresőkkel is átvizsgálnak minden vendéget. Idén sem italt, sem gyümölcsöt nem lehet az épületbe bevinni.

Ajánlott tartalom

Megtévesztés miatt indítanak eljárást 20 légitársaság ellen

Az Európai Bizottság és a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok húsz légitársaság ellen indítottak eljárást megtévesztő "zöldre festési" gyakorlat miatt - közölte kedden a brüsszeli testület.