A zöld energiától szívja el a pénzt a rezsicsökkentés

Ebben az évben még biztosan nem alakul át a megújuló energia támogatás, és nem vezetik be a már most is csaknem féléves csúszásban lévő METÁR-t, vagyis a megújuló energiatermelés új támogatási rendszerét, erősítették meg az Energiafocus.hu értesüléseit kormányzati forrásból. Elsősorban a rezsicsökkentés az ok, amiért a zöldenergia nem kaphat egyelőre új ösztönzést.

Ahhoz ugyanis, hogy januárban megvalósulhasson a 10 százalékos lakossági energiaár-mérséklés, többek közt az kellett, hogy a háztartások villanyszámlájából a nem lakossági fogyasztók tarifájába kerüljön át a megújuló energia támogatása. Vagyis ha a zöldenergia termelés újabb ösztönzést kapna, akkor az több milliárd forintos terhet róna a magyarországi vállalkozásokra, vagy emelést jelentene a lakossági áramárban.

Ez utóbbi pedig elképzelhetetlen, már csak azért is, mert Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter nemrég megerősítette: ősszel legalább 10 százalékkal csökken tovább a gáz-, a távhő- és az áram díja a lakosság számára. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a METÁR-t nagy valószínűséggel még jövőre sem vezetik majd be, hiszen 2014-ben hazánkban az általános választások mellett önkormányzati, és európai parlamenti voksolást is tartanak, így aligha emeli a kormány „feleslegesen” bármely választói csoport számára is az energiaárakból fakadó terheket, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

10 millióra pályázhat, aki napelemet telepítene épületére

Keddtől elérhető uniós forrásból 100 millió forintig terjedő kamatmentes beruházási hitel a KKV Technológia Plusz Hitelprogramban, elsősorban magyar mikro-, kis- és középvállalkozások számára az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül.