Biomasszakazánokat fűtenek a közmunkások Gyöngyös környékén

Egyre szaporodnak a biomasszakazánok Gyöngyös környékén. Kiderült ugyanis, hogy a költségek csaknem háromnegyedét megtakaríthatja az önkormányzat, ha ezekkel fűt.

A nagyrédei önkormányzatnál mindenki elégedett volt, hogy a közmunkások kitakarították a belvízelvezető árkokat, visszahódították a természettől a felhagyott szőlőket és megtisztogatták a közutak mentét. Azonban úgy gondolták jó lenne valamit kezdeni a nyesedékkel, faaprítékkal is.

Ez adta az ötletet a Nagyrédén és a közeli Gyöngyöspatán, Gyöngyöstarjánban és Gyöngyösorosziban, valamint Szűcsiben tavaly indult kazánprogramnak, melyhez idén újabb települések csatlakoztak. Az ötletnek köszönhetően az elmúlt télen már biomasszakazánnal fűtötték a nagyrédei egészségügyi központot. Ennek köszönhetően, amíg korábban 2,8 millió forint volt egy évben a gázszámla, most ennek közel háromnegyedét spórolhatják meg.

A szabadföld.hu cikkéből kiderül, a mobil aprítógépet utánfutóval vitték faluról falura. Idén aztán még három falu kapott lehetőséget a belügyi tárcától ilyen ?masina? működtetésére.

Mészáros Tibor a nagyrédei önkormányzat műszaki vezetője elmondta, a magyar gyártású kazánok jó szolgálatot tesznek, mivel elnyelik a mezőgazdasági hulladékot, de még a napraforgóhéjat is, így nem kellett energiaültetvényt telepíteni. A következő fűtési szezonban már a község négy intézményét melegítik e kazánokkal.

A Heves Megyei Kormányhivatalban elmondták, a gyöngyösi járásban összesen 524 munkanélküli-ellátásban részesülő közfoglalkoztatására kötöttek szerződést az önkormányzatokkal. Idén már újdonságokkal is próbálkoznak e vidéken. Agrobrikettet sajtolnak, méhészetbe és mangalicatenyésztésbe kezdenek, gombát és őshonos gyümölcsöket termelnek a közmunkások, írja a facepress.hu.

Ajánlott tartalom

Napelemes támogatás érkezik ismét, milliókra lehet pályázni!

Még ebben az újabb napelemes pályázat indul.