Csúcsteljesítményű napelemek Japánban

A szigetország, Japán mindig is híres volt arról, hogy élen járt a műszaki, elektrotechnológiai fejlsztésekben. Az új megoldások, kíhívások éltették és éltetik mai is az ország gazdaságát.

Ezúttlal a Sharp elektronikai nagyvállalat hallatott magáról, ugyanis egy olyan napelemet mutatott be az érintett szakmának, amelynek átalakítható produktívitása, vagyis konverziós hatékonysága 44,4 százalék. Ez a típusú fejlesztés nem újkeletű ennél a gyártónál, hiszen a cég már több esztendeje kísérletezik ezzel a technológiai újítással és az elmúlt évben egy a mostanihoz hasonló háromrétegű megoldással már elért az addig legmagasabb konverziós rátához, a 43,5 százalékoshoz. A fentiekben említett, 44,4 százalékkal túlszárnyalták ezt a rekordot, amelyet a német Fraunhofer Intézet, az ügyben mértékadónak számító, a méréseket végző szervezet hitelesített.

A japán napelem ismérvei: a több nap napcella különleges kémiai elemeket tartalmazó fényelnyelő réteggel rendelkezik, és új technológiai megoldást alkalmazva ezeket a rétegeket sajátos, speciális módon helyezik egymásra. A fényt a napelemre lencséket alkalmazó összpontosítással, koncentrációval irányítják. A japancorp.net a JCN Newswire információját alapul véve, a cég a korábbi kísérleteik eredményét már alkalmazták, kipróbálták műholdakon, de most a japán elektronikai cég új irányvonalat vett. Célul tűzték ki, hogy az újonnan kifejlesztett napelemes megoldást különféle földi helyszíneken is hasznosítsák.

Ajánlott tartalom

Magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, most amerikai finanszírozással.